Îmbunătățire teren pentru construcții

posted in: Servicii | 0

Proprietațile de rezistența ale solurilor sunt determinate de studii inginerești și geologice. Pentru a face acest lucru, se cauta o soluție inginereasca-geologica pentru fundația necesara și un tabel cu caracteristicile standard și de proiectare ale solurilor. Tehnologia de îmbunatațire teren GEOPIER se utilizeaza în soluri saturate cu apa, în principal argiloase. Compactarea se realizeaza pâna la un anumit grad de densitate, unde  densitatea maxima a solului uscat este obținuta din experiența compactarii standard. Analiza rezultatelor cercetarilor inginerești și geologice premergatoare construcției, în multe cazuri, permite determinarea masurii menite sa îmbunatațeasca proprietațile solurilor slabite.

Îmbunatațirea terenului cu coloane de balast

Daca pe șantier exista soluri slabe, foarte compresibile, cu capacitate portanta scazuta, atunci la adâncimea locației propuse pentru fundație, este necesar sa se prevada o perna de balast. Proiectanții determina grosimea și dimensiunile acestuia în plan. Cel mai adesea, grosimea pernei este considerata a fi de 1,0-3,0 m, iar slabirea solului este eliminata. În prima faza este selectat materialul cu care se întarește solul slab. Astfel de materiale pot fi piatra zdrobita, pietriș, zgura, nisip. Ar trebui sa aiba compresibilitate scazuta, rezistența mare la forfecare și stabilitate scheletica pentru a permite apelor subterane sa treaca.

Îmbunatațirea terenului pentru fundații

Îmbunatațirea terenului fundațiilor se realizeaza pentru a elimina tasarea solurilor de loess, pentru a crește rezistența și stabilitatea fundațiilor, pentru a crește stabilitatea pereților de sprijin, a pantelor structurilor de pamânt și a pantelor de alunecare de teren. Întarirea bazei înseamna îmbunatațirea proprietaților fizice și mecanice ale masei de sol, care servește drept baza, prin instalarea de elemente mai durabile, care lucreaza împreuna cu solul și nu sunt conectate structural cu fundația prin nicio ieșire sau monolit. Armarea masivelor de sol se bazeaza pe interacțiunea masivelor compactate și fixe, precum și a elementelor de rigiditate crescuta cu solul înconjurator.

Dobândirea calitaților necesare ale fundației se realizeaza prin introducerea în grosimea solului de elemente de rezistența sporita, care funcționeaza bine la compresiune sau tensionare și au aderența și frecare ridicate cu solul înconjurator.

În funcție de caracteristicile fizice și mecanice ale solurilor și de sarcinile care se rezolva în timpul armaturii, se selecteaza natura amenajarii elementelor de armatura și tehnologia de implementare a acestora. În masivele de sol, aranjarea structurala a elementelor de armare poate fi verticala, orizontala, înclinata într-o direcție, înclinata în doua sau mai multe direcții, intermitenta și sub forma unui rând diferit de structuri celulare.

Principalele sarcini de îmbunatațire teren sunt: ​​consolidarea și creșterea stabilitații fundațiilor, inclusiv pe versanții predispuși la alunecari de teren; consolidarea terasamentelor și pantelor structurilor de pamânt, întarirea rambleului zidurilor de sprijin și creșterea stabilitații pereților de sprijin, precum și eliminarea ridicarii solului de sub structuri. Tehnologia de realizare a armaturii fundațiilor depinde în mare masura de natura fundației și de caracteristicile straturilor de sol. Practic, îmbunatațirea terenului este utilizata în soluri instabile structural, cum ar fi soluri slab saturate cu apa, solurile nisipoase afânate etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *