In ultimul timp transportul marfurilor se face cel mai des cu autocamioane. Indifernet daca este ziua sau noaptea, suntem obisnuiti cu autocamioanele ruland cu viteza pe langa noi pana ce nu va ramane dupa ei doar lumina semnalizatoare de la lampa gabarit.
In majoritatea cazurilor aceste autocamioane sunt incarcate cu diferite marfuri si acest lucru le creste greutatea, masa autovehicolului, de aceea in cazul unei frane le trebuie o distanta mult mai mare pana la oprire decat masinilor mici.
Majoritatea camioanelor si autocamioanelor au frana ABS, ceea ce ajuta ca in cazul franarii, autocamionul sa nu alunece, ceea ce se poate intampla la camioanele cu frana normala.
In cazul franarii normale placuta de frana blocheaza roata si il forteaza autocamionul sa se opreasca, ceea ce in cazul in care carosabilul este ud poate duce la pierderea controlului asupra masinii. Sistemul ABS este sistem anti derapant sau sistem anti-blocare a franei, care nu lasa autocamionul sa alunece, sesizeaza alunecarea si deblocheaza frana ca sa opreasca alunecarea.
Acest lucru se recunoaste in general la sistemele de franare ABS prin vibratia pedalei de la frana atunci cand este apasat puternic pentru blocarea rotilor. Ce se intampla de fapt? Cand sistemul de franare semnalizeaza blocarea rotilor, lasa lichidul de frana din conducta treptat pentru a lasa roata sa ruleze cu viteza cu care se deplaseaza si masina, sau in cazul nostru autocamionul.
Utilizand sistem de franare ABS, placuta de frana nu se blocheaza la simpla apasare a pedalei, ci se blocheaza sacadat astfel elimina riscul de alunecare pe soseaua alunecoasa.
Exista insa si un punct slab la sistemul de franare cu ABS, si anume distanta mai lunga de franare pe asfaltul ud si alunecos, gheata sau zapada decat autocamioanele cu sistem de franare simpla. Aceasta problema sa vede cel mai mult iarna cand soseaua este acoperita cu zapada, masina devine mai greu de controlat deoarece raspunde mai greu la franare.
Distanta de franare se numeste distanta parcursa de autocamion dupa ce frana este aplicata si este determinata de viteza de deplasare, coeficientul de frecare a asfaltului si masa autocamionului. Putem spune deci, cu cat este mai mare viteza, cu atat se lungeste si distanta de franare si cu cat este autocamionul mai greu, se lungeste distanta de franare.
Conducatorii de autocamioane trebuie sa fie pregatiti pentru toate situatiile posibile, pot intalni pe drum pete de ulei, apa, nisip, frunze sau alti factori de alunecare si in aceste cazuri trebuie sa se descurce. Daca vehicolul are o viteza foarte mare este posibil sa nu mai aiba timpul de reactie suficient pentru a redresa autocamionul. Acest lucru poate duce la accidente si la paguba in vehicol si in marfa transportata.
Articolul v-a fost oferit de Strenger Er-Pol srl, importator de accesorii auto si autocamioane.
placuta-de-frana.ro
Lasă un răspuns