Inceperea unei afaceri in Italia

posted in: Servicii | 0

A face afaceri in afara tarii prezinta oamenilor de afaceri internationalidiferentele de abordare a afecerilor, eticheta si protocolul afacerilror.

Desi aceste lucruri nu sunt decisive procedurilor de afaceri, ele nu ar trebui omise si considerate de prisos.
Bunele maniere si curtoazia sunt calitatti foarte importante in Italia. Atunci cand vreti sa deschideti o afacere in Italia asigurati-va ca purtarea dumneavoastra este una impecabila.

Atunci cand faceti cunostiinta cu o persoana, strangeti-i mana si la sosire si la plecare. Acest lucru se aplica si pentru indivizi si pentru grupuri. Daca ati facut deja afaceri in Italia pentru o anumita perioada de timp si v-ati format deja relatiile, nu fiti surprinsi daca sunteti imbratisat atunci cand intalniti o persoana. Acest lucru indica faptul ca relatia de afaceri a ajuns la un nivel mai apropiat.

Daca aveti o afacere in Italia veti observa spatial mic dintre persoane atunci cand acestea interactioneaza. Daca va dati la o parte sau daca pastrati distanta acest lucru poate fi interpretat ca un gest rece si neprietenos.
Daca ati mai interactionat cu italieni, folositi formula de politete “ lei” pana cand relatia este stabilita, apoi folositi forma familiara “ tu”. Atunci cand faceti afaceri in Italia, adresati-va oamenilor cu “ Signor” (masculin) sau “ Signora” ( feminin) urmat de numele de familie.
Atunci cand dezvoltati o afacere in Italia, imbracati-va ca sa impresionati. Nu este o coincidenta faptul ca Versace, Gucci, Prada si Dolce & Gabbana sunt case de moda italienesti. Italienilor le place sa faca o impresie prin hainele pe care le poarta. Ceea ce purtati vorbeste despre ce fel de persoana sunteti
Italienii sunt relaxati in ceea ce priveste problemele legate de timp. Daca intarziati si aveti un motiv intemeiat pentru a face acest lucru, nu vor fi consecinte negative. Totusi, intarzierea intentionata este considerata un lucru dezordonat si nepoliticos. Atunci cand vreti sa deshideti o afacere in Italia, incercati sa fiti punctuali.
DIvertismentul in afaceri Doing Business – Business Entertaining
Ospitalitatea joaca un rol important in cultura afacerilor in Italia. Invitatiile la praz sau la cina sunt un obicei normal. La aceste ocazii vor participa un grup mic de oameni. Fiecare va avea un interes specific pentru vizita dumneavoastra.
Cina are un protocol bine stabilit. Totusi, nu petreceti prea mult timp facndu-va griji pentru micile greseli de eticheta. Un pont ar fi acela ca oaspetele de onoare va sta la mijlocul mesei sau in dreapta gazdei. Gazda va plati nota de plata intotdeauna. Nu raspundeti la telefon in timpul mesei.
Italieni prefera sa faca afeceri cu oameni pe care ii cunosc. Atunci cand faceti o afacere in Italia, folositi contacte si retele pentru a va face cunoscut ininte sa stabliti o intalnire de afaceri.
Pentru a stabili o intalnire, scrieti o scrisoare in limba italiana. Apoi telefonati sau trimiteti un fax sau un e-mail. Cea mai prielnica periada pentru o intalnire este intre ora 10:00 si ora 11:00 si dupa ora 15:00. Evitati stabilirea intalnirilor in luna August deoarece majoritatea angajatilor vor fi in concediu de odihna.
Negocierile si pot desfasura incet. Grabirea acestui process poate fi interpretat ca uns emn de slabiciune. La inceputul intalnirii evitatii discutiile despre afaceri si bazati-va pe conversatiile mici. Subiectele pot include cultura italiana, mancarea, vinurile, si fotbal. Asigurati-va ca oferiti cat mai multe informatii in scris. O tactica bine cunoscuta a italienilor este aceea de a schimba asteptarile si cererile in ultimul minut pentru a testa plexibilitatea partenerilor lor. Ramaneti fermi.
Exemplele de mai sus scot in evidenta anumite argumente pentru cei ce vor sa deschida o afacere in Italia. Prin intelegerea culturii si etichetei italiene va pregatiti intr-un mod adevat pentru publicul tinta.

Home

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *