Inceputurile conflictului israeliano – palestinian

posted in: Politica | 0

Printre primele incidente violente ramase in istoria Palestinei a fost impuscarea mortala unui barbat arab in localitatea Safed, in timpul unei nunti in decembrie 1882, de catre un gardian evreu membru al Rosh Pina.

200 de arabi au intrat in localitate si au protestat aruncand cu pietre, ca raspuns. Un alt incident s-a inregistrat in localitatea Petach Tikva la inceputul anului 1886, cand colonistii evrei au cerut arabilor care locuiau de drept in zona sa isi ia tot ce au si sa plece.

Evreii au confiscat 9 magari gasiti pe o pajiste si care apartineau arabilor si au refuzat sa-i dea inapoi, gest care pentru arabi a fost vazut ca o provocare. In ziua urmatoare un grup de 50-60 de arabi au atacat Petach Tikva si au luat cu ei drept compensatie o cireada de vite. Patru evrei au fost raniti in confruntare.

Din acel moment colonistii evrei au inceput sa vorbeasca din ce in ce mai mult de “ura de rasa” si “nationalism arab”, fara sa inteleaga adevaratele motive care stateau in spatele disputelor.

Ambitiile sioniste au fost percepute ca o amenintare de catre conducatorii arabi din Palestina. Unele gesturi, cum ar fi evacuarea de catre evrei a arendasilor arabi de la fermele cumparate in timp au agravat tensiunile dintre cele doua parti si au facut populatia araba din regiune sa se simta deposedata de pamanturile care le apartineau. Legi noi care interziceau cumpararea de pamanturi de catre straini au fost introduse de Imperiul Otoman sub al carui control se afla regiunea. Principala temere a otomanilor era faptul ca majoritatea evreilor care venisera in Palestina de pe teritoriul Imperiului Tarist continuau sa ramana loiali rusilor, subminand astfel dominatia turceasca. Valul de antipatie starnit impotriva evreilor in 1880 venea in special din faptul ca acestia erau de origine rusa si europeana, mai putin din faptul ca erau evrei, iar imigratia europeana era considerata de localnici ca o amenintare la adresa specificului cultural al regiunii.

Mai multe pe http://www.white-kid.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.