Categorii
Moda

Istoria costumelor de baie: Grecia Antica si epoca victoriana (I)

Cine oare nu a purtat vreodata un costum de baie? Cine nu a strabatut magazine intregi pentru gasirea modelului perfect care sa ne avantajeze atunci cand iesim pe plaja? Si totusi costumele de baie nu sunt o inventie noua, la fel cum nici lenjeria intima nu este. Vom incerca sa detaliem cat mai mult cu putinta evenimentele importante din istorie care au trasat evolutia acestui controversat accesoriu vestimentar.

Ati fi tentati sa credeti ca bikini minisculi de azi care abia acopera corpul ar fi socat acum cateva secole, insa nu exista lucru mai neadevarat. De fapt, costumele de baie din zilele noastre sunt foarte asemanatoare cu cele purtate in Grecia Antica in anul 300 i. Hr. Asa cum este infatisat pe mozaicurile de pe ziduri, femeile din acea perioada abia erau aoperite de cateva bucati de material la fel de sumare ca bikini purtati in zilele noastre !

In vremea Imperiului Roman, baia comuna era un loc important de socializare – aici se purtau discutii importante, se incheiau afaceri si se barfea intr-un mediu placut oferite de luxul uleiului si al apei cu temperatura alternanta. Dupa caderea Imperiului Roman, baia nu mai era considerata un loc de recreere in societatea vestica, fiind intrebuintata doar in scopuri terapeutice.

Ani mai tarziu, ‘spa-urile’ au inceput sa reapara in orase europene precum Bath in Anglia si Baden Baden in Germania, separate pentru femei si barbati.

Desi nu exista posibilitatea ca femeile sa fie vazute de vreun barbat, modestia le impunea o tinuta adecvata baii. Pentru ca rochia sa nu fie ridicata de pe corp atunci cand o femeie intra in apa, greutati erau cusute de poalele ei. Costumele erau purtate cu ciorapi grosi pentru o precautie in plus, la care se mai adaugau pantalonasii lungi.

Pana la mijlocul anilor 1800 inotul in mare nu era considerat ca fiind o forma de distractie si relaxare, insa apoi au fost construite caile ferate pe care noile trenuri transportau familiile victoriene la mare.

Pentru a proteja modestia feminina s-au construit cabine mari de schimb pe roti care puteau fi trase de cai pana in apa, permitand doamnelor sa fie vazute cat mai putin cu putinta atunci cand se avantau in larg. Asta in vreme ce barbatii tineri faceau coada pe mal la telescop (plasat acolo in interes stiintific) pentru a prinde macar o frantura de placere interzisa. Nu ca ar fi fost un mare deliciu, caci nimic nu putea sa ascunda mai bine un trup ca imbracamintea victoriana, cel putin atunci cand era uscata. Insa odata intrata la apa, materialul lanos se agata de corp, ridicand oarecare dificultati la inot.

Baia mixta a fost acceptata abia la sfaristul secolului al 19-lea, in vreme ce doamnele din perioada Edwardiana mergeau pe plaja in costume de baie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *