Istoria costumelor de baie: primele companii producatoare de costume de baie (III)

posted in: Moda | 0

Desi Reard a fost creditat pentru introducerea bikinurilor, Jacques Heim si-a prezentat propria versiune de bikini numiti ‘Atome’ chiar in acelasi an.

Si totusi nici ‘Atomul’ lui Heim nu a fost primul costum de baie care dezvelea talia feminina. Cu doar 3 ani mai devreme, guvernul Statelor Unite a inaintat un proiect de lege prin care se reducea 10% din materialul folosit in costumele de baie intregi, ca urmare a eforturilor facute pe perioada razboiului.

Reducerea evidenta (si decenta) a avut loc in zona de mijloc a costumului dintr-o piesa. Daca aceasta economie a ajutat razboiului e greu de zis. Insa cu siguranta le-a ridicat moralul soldatilor veniti acasa in permisie care isi priveau compatrioatele plimbandu-se de-a lungul plajelor insorite.

Trei dintre marcile celebre de costume de baie au inceput ca firme de tricotaje. Portland Knitting Mills a devenit Jantzen, West Coast Knitting au produse costumele de baia Cole of California iar costumele Catalina erau produse de Bentz Knitting Mills, redenumite mai tarziu Pacific Knitting Mills.

Timp de mai multi ani costumele de baie au fost tricotate din lana si fiecare dintre aceste companii a gasit o modalitate de a incorpora fibrele elastice, cunoscut sub numele de Lastex in tesatura, care a rezultat in aplicatii din ce in ce mai frumoase. Multe dintre aceste firme de costume de baie au dezvoltat propria lor forma de Lastex pe care au dorit sa o patenteze. Cel al firmei Cole s-a numit Matletex iar compania a continuat sa isi dezvolte o versiunde de Spandex, initial separat de DuPont, cel care a patentat Lycra.

Fred Cole a asigurat serviciile vedetei inotatoare a Hollywoodului Esther Williams pentru a promova costumele de baie la inceputul anilor ‘50. Cole insusi era un produs al Hollywoodului, fiind o celebritate a filmelor mute din anii 20 inainte de a intra in industria costumelor de baie prin West Coast Knitting Mills care era detinuta de catre parintii sai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *