Jocurile foamei: valori si modele de caracter pentru o intreaga generatie

posted in: Hobby-uri | 0

Daca nu ati citit cartea, cu siguranta ati vazut filmul: „Jocurile foamei” au ajuns un fenomen si la noi in tara, dupa ce trilogia s-a vandut in cateva milioane de exemplare in America fiind un bestseller in fiecare librarie din orasele mari. Dar de ce sunt atat de iubite aceste carti si ce le face sa fie citite cu atata placere. Putin mai jos, vom discuta subiectul romanului si cateva motive care ne-au tinut ca lipiti de carte ore in sir. Pentru cei care nu ati citit inca prima carte, acest articol ar putea sa contina spoilere.

Trilogia Jocurile Foamei de Susan Collins a fost publicata in anul 2008 si categoric a batut multe recorduri de vanzari. Perspectiva narativa ii apartine unei fete de 16 ani, pe nume Katniss, care va deveni o eroina si un model de curaj si putere pentru multi adolescenti ai zilelor noastre. Katniss traieste in districtul 12 (din 12) al unei tari numite Panem, un stat dictatorial cu puterea si bogatia centralizata in zona 0, numita Capitoliu. Cu cat iesim spre exterior insa, cu atat mai mare este foametea si disperarea locuitorilor. In Districtul 12, cel mai indepartat aceasta atinge cote maxime, populatia supravietuind de pe o zi pe alta, si muncind in conditii ingrozitoare, in mine de carbune.

Pentru a le aminti districtelor cine detine controlul si a le zdruncina orice urma de rezistenta, Capitoliul organizeaza in fiecare an un concurs televizat (un fel de reality show) numit Jocurile Foamei. Pentru participarea la acest concurs se trage la sorti o fata si un baiat din fiecare district (intre varstele 12-18 ani) iar acestia trebuie sa lupte pentru supravietuire. O lupta pana la moarte, de altfel, pentru ca la sfarsitul Jocurilor va fi incununat un singur castigator. Katniss, nu este tocmai o fata obisnuita. Ea incalca adesea regulile, iesind din zona permisa pentru a vana si a pune pe masa hrana pentru familia sa. La alegerile din acel an sora sa, Prim care tocmai implinise 12 ani si numele sau a fost pentru prima data introdus in urna, este selectata sa participe la Jocurile Foamei. Katniss insa, nu o poate trimite la moarte singura si se ofera voluntar, in locul acesteia. Alaturi de ea mai este extras numele unui baiat care adesea i-a aratat blandete – Peeta.

Aproape intreaga carte 1 se petrece aratandu-ne cum sunt pregatiti pentru lupta cei doi eroi principali si cum li se modifica intreaga viata la perspectiva mortii. Pentru a induiosa spectatorii, Peeta declara in direct, ca el si Katniss isi poarta unul altuia o iubire profunda si tacita. Katniss vede asta ca o tradare, insa cu timpul descopera ca Peeta nu mintea in legatura cu sentimentele lui. Dupa intrarea in arena, incet incet, Katniss devine un simbol al spiritului liber si neinfricat pe care fiecare locuitor al Capitoliului il va venera si care le va inspira intr-un final dorinta de a se revolta impotriva sistemului nedrept.

In ceea ce priveste tematica sunt cateva motive care au avut o contributie majora la popularitatea uriasa a cartii. Primul dintre acestea este sacrificul familial. Multe carti din ziua de astazi urmaresc tema sacrificulului dar de fiecare data merg spre cel romantic. Insa aceasta carte scoate in fata familia ca fiind cea mai puternica legatura posibila, iar acest tip de dragoste ne dezlantuie emotii puternice. Un al doilea motiv important este plasarea puterii in mainile unei fete. Lipseste in literatura universala un model feminin atat de puternic si de curajos cum este Katniss. Aproape ca ma saturasem sa vad femei care au nevoie sa fie salvate, iubite, si adorate, fara sa ofere nimic in schimb (dupa modelul Bella Swan sau Anastasia Steele). Katniss ia lucrurile in propriile ei maini si le transforma- devine un model pentru o generatie intreaga de tinere, iar in lumea ei, simbolul unei revolutii.

Ultima tema pe care am apreciat-o foarte mult este mentinerea propriilor valori, indiferent de situatiile prin care trebuie sa treci. Finalul primei carti ilustreaza cel mai bine taria de caracter. Insa nu va voi rapi placerea de a citi cu ochii vostri acest final emotionant si neasteptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *