La masinile conectate, conducatorul este Internetul

posted in: Auto | 0

Inchipuie-ti ca te afli pe drum in timp de noapte, in singuratate absoluta si este un drum lung de parcurs. Daca te uiti in jurul tau peisajul arata la fel: monoton, negru si pustiu.

Intr-o clipa realizezi ca nu ai facut rezervare la hotel sau ca la sosire iti doresti sa mananci la restaurantul preferat sau sa vezi un film bun. Alaturi de tine nu mai este nimeni care sa efectueze apeluri, insa masina ta, in mijlocul singuratatii, iti aminteste ca nu esti singur. Simpla apasare a unui buton de pe telecomanda initiaza pe telefon si aranjeaza pentru tine.

Acesta este exemplul fericit de ceea ce pot face autoturismele conectate, insa, de asemenea, realizeaza atributii mai putin fericite, cum este urmarirea autoturismului in cazul in care aceasta a fost furata sau anunta serviciile de urgenta atunci cand afla ca ai avut un eveniment neplacut pe sosea.

Acestea sunt doar cateva exemple ce pot fi introduse autoturismelor autonome, vehiculele ce fac vizibile acele lucruri ale „internetului obiectelor”. Din acest punct de vedere, cel mai complet este noua masina autonoma Chevrolet Cruze. De-a lungul anilor, aproape orice marca auto a creat propriul sau echipament de conectare si se asteapta ca pana la sfarsitul anului optiunile de conexiune sa devina o generalitate in orice tara.

Autoturismele autonome conectate care predomina ofera posibilitatea de a face schimb de informatii intre masina si mediul sau cu ajutorul Internetului. Legatura aceasta este asigurata printr-un echipament de comunicatii dezvoltat sau prin echipamente externe, cum sunt telefoanele inteligente. Viitorul masinilor autonome Studiile de piata sunt de acord ca masinile conectate vor ajunge la oameni in cativa ani. Numarul masinilor autonome ce au introdus Internet este in crestere.

Ultimele rapoarte arata ca peste 80% dintre clientii vor de la masina o experienta asemanatoare de comunicare cu cea din casa, de la locul de munca sau prin telefonul mobil. Asadar, conexiunea la masini nu va mai fi doar un accesoriu ce ofera confort suplimentar, ci devine o nevoie de baza, cum este servodirectia sau aerul conditionat. Pentru ca experienta de conectivitate sa fie cu adevarat folositoare este necesar ca orasele si caile lor sa fie integrate in acest sistem de trimiterea si primirea date cu vehiculele, privind informatii despre trafic, scurtaturi sau rute periculoase, avertismente etc..

Anul trecut, Uniunea Europeana a adoptat implementarea obligatorie a eCall la bordul automobilelor noi din aprilie 2018. Sistemul eCall este un buton incorporat vehiculului construit pentru efectuarea apelului de urgenta rapida in caz de accident, care se poate realiza in mod automat atunci cand senzorii detecteaza un impact iesit din comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *