Categorii
Alte Sporturi

La plimbare cu bicicleta. Cum trebuie sa te porti pe traseele montane

Dacă iti place sa mergi in mod frecvent pe trasee montane, indiferent ca o faci la nivel profesionist sau amator, trebuie sa stii ca ai de respectat o serie de reguli (scrise sau nescrise) astfel incat toata lumea (dar si flora si fauna) sa aiba de castigat.

Iata, asadar, ce reguli ar trebui sa ai in minte data viitoare cand mai mergi cu bicicleta de munte pe un astfel de traseu.

1. Mergi doar pe traseele marcate

In ultimii ai s-au amenajat foarte multe trasee montane pentru cei pasionati de acest stil de ciclism, asa ca nu poti folosi scuza ca nu ai avut pe unde sa pedalezi. Documenteaza-te bine inainte de a porni la drum, astfel incat sa iti faci o idee cu privire la traseele pe care le ai la dispozitie.

De ce nu e recomandat sa mergi pe trasee nemarcate? In primul rand, si cel mai important, pentru ca nu esti in siguranta. Nu stii ce te asteapta dupa urmatoarea curba sau cand vei da de o prapastie, etc. Asculta intotdeauna sfaturile autoritatilor in domeniu si nu iti asuma riscuri inutile.

2. Fii tot timpul cu ochii in patru

Mentine adrenalina sub control si privirea inainte astfel incat sa poti actiona in mod corespunzator atunci cand situatia o cere. In plus, nu incerca sa iti depasesti limitele acolo unde nu este cazul, deci nu da dovada de teribilism.

3. Respecta animalele

Un animal speriat poate fi periculos, asa ca fii atent la o eventuala aparitie neasteptata. In functie de animalul cu care te intersectezi, lasa-i loc sa treaca daca traverseaza poteca si nu incerca sa il gonesti.

4. Respect-i pe ceilalti ciclisti

Daca te intersectezi cu un grup de ciclisti saluta respectuos si fa-le loc sa treaca daca trebuie sa faci asta. De asemenea, atunci cand te afli in curba fa-ti simtita prezenta sau ia in calcul posibilitatea de a te intalni cu un alt ciclist.

5. Atentie la oamenii din jur

Pentru ca mergi pe un traseu marcat este foarte posibil sa intalnesti in cale si oameni aflati in drumetie pe munte, asa ca fii pregatit si pedaleaza preventiv. Atunci cand ii depasesti nu o face in viteza ci la o viteza cat mai apropiata de a lor.

6. Tine cont de dificultatea traseului

Atunci cand alegi un traseu ia in calcul experinta pe care o ai si daca ii poti face fata. Daca nu este cazul, orienteaza-te catre unul mai apropiat de abilitatile tale.

7. Nu pedala pe intuneric

In cazul traseelor de munte, in afara de dificultatea lor, se mai pune problema si de prezenta animalelor salbatice, asa ca pedalatul pe timpul noptii nu este o idee deloc inspirata.

8. Ai grija de mediul inconjurator

Pe oriunde ai trece, ai grija sa nu strici flora, sa nu deranjezi fauna si sa nu lasi gunoaie in urma ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *