Legislatia in vigoare cu privire la delicventa juvenila

posted in: Legislatie | 0

Codul penal romanesc prevede: mustrarea; libertatea supravegheata; internarea intr-un centru de reeducare; internarea intr-un institut medical-educativ.

Mustrarea, prin natura si continutul ei din lege, presupune cu necesitate un contact direct intre instanta de judecata si minor. http://contabilitatefirmabucuresti.com/

Astfel, textul precizeaza clar ca, aceasta se executa imediat, in momentul in care in sedinta a fost pronuntata hotararea, iar daca minorul nu este prezent, se fixeaza un termen pentru care se dispune aducerea minorului. In textul de lege se precizeaza ca, dupa pronuntare, instanta pune in executare de indata masura educativa a mustrarii, aceasta reglementare, distingand clar cele doua momente: pronuntarea si executarea. Datorita cuprinderii in text a celor doua momente si prin modul specific de punere in executare a mustrarii, au aparut discutii referitoare la natura acestei sanctiuni.

Astfel, s-a considerat ca, mustrarea, constand in dojenirea pe care o prevede legea, reprezinta atat sanctiunea dispusa de instanta, cat si executarea ei si, plecand de aici, actul in care se face mentiunea cu privire la dojenirea minorului, ar avea un caracter mixt, de jurisdictie si de executare.

Libertatea supravegheata consta in punerea minorului care a comis o infractiune sub supraveghere deosebita. Aceasta este incredintata, de regula, dupa caz, parintilor (firesti sau adoptivi) sau tutorelui, insa daca din motive obiective acestia nu pot face acest lucru in mod satisfacator, se poate dispune ca minorul sa fie supravegheat de o persoana de incredere (ruda apropiata, la cererea acesteia) ori de o institutie legal insarcinata.

Internarea intr-un centru de reeducare presupune ca minorul delicvent sa fie internat intr-un centru de reeducare care sa fie in subordinea Ministerului de Justitie, loc in care acesta poate sa dobandeasca invatatura si o pregatire profesionala in concordanta cu aptitudinile pe care le are.

Internarea intr-un institut medical-educativ presupune internarea minorilor delicventi care au nevoie de tratamente medicale necesar de realizat in timp indelungat si de un regim special de crestere si educatie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *