Legume congelate sau proaspete? Ce alegem?

01/10/2019 | Autor: | Posted in Servicii

Cine nu apreciaza confortul legumelor congelate din cand in cand? Sunt gata de gatit, necesita pregatire zero si nu exista niciun risc de a pierde un deget in timp ce le curatati. Cu atat de multe optiuni de mancare in magazinele alimentare, ce alegem sa cumparam (si apoi sa le pregatim la domiciliu) poate fi coplesitor uneori. Dar cand nutritia este factorul decisiv, care este cel mai bun mod de a obtine o mancare plina de vitamine?

Cum le-a facut natura?

Produsele proaspete, neprelucrate, se considera a fi cele mai hranitoare – dar variaza de la alimente la alimente. Alimentele cu cantitati mari de vitamine B si C sunt cele mai proaspete, deoarece aceste vitamine sunt solubile in apa  ceea ce inseamna ca pot ramane in alimente in timpul procesarii. Dar calitatea nutritionala in soiurile proaspete versus legumele congelate depinde, de asemenea, de tipul de legume. Legumele, precum ar fi varza, varza de Bruxelles si conopida – sunt de obicei mai bune proaspete decat congelate deoarece pastreaza mai multe substante fitochimice si antioxidanti, ceea ce studiile sugereaza ca pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Prospetimea unei rosii sau a unei capsuni coapte nu se masoara de cand ajunge pe raftul magazinului alimentar, ci incepe imediat dupa recoltare. Odata cu recoltarea unui fruct sau a unei legume, acesta incepe sa elibereze caldura si sa piarda apa, care are impact asupra calitatii sale nutritionale. Intre spray-urile de control ale daunatorilor, transport, manipulare si timp liber, produsele proaspete de la magazin ar putea pierde aproximativ jumatate din cantitatea initiala de nutrienti.

Din fericire pentru cei care se bazeaza pe pungi convenabile din culoarul de congelare, studiile sugereaza ca legumele congelate au la fel de multe substante nutritive (daca nu mai mult) ca si legumele proaspete. Fructele proaspete si legumele produc enzime care provoaca pierderea de culoare, aroma si nutrienti imediat dupa recoltare. Dar reactia poate fi oprita prin dezactivarea enzimei – ceea ce poate face inghetarea – lasand legumele congelate cu mai multi nutrienti. Alimentele care sunt cel mai bine inghetate sunt cele cu cantitate mare de nutrienti solubili in grasimi, cum ar fi vitamina A, cartenoide si vitamina E, deoarece acestea sunt mai stabile in timpul procesarii si depozitarii alimentelor. Cu toate acestea, aveti grija cu preparatul: studiile sugereaza ca dezghetarea legumelor congelate inainte de gatit poate accelera efectiv pierderile de vitamina C din mazare, spanac si fasole.

Legume congelate

Planul de actiune

Unele cercetari sugereaza ca legumele de gatit (cum ar fi rosiile, morcovii si cartofii dulci) pot, de asemenea, sa elimine substantele nutritive esentiale (in special, carotenoizii). Dar alte studii arata ca si calitatea nutritionala globala a unei legume gatite depinde de tipul de gatit. In ciuda notiunii comune ca gatitul ucide substantele nutritive, fierberea sau aburirea unor legume (cum ar fi broccoli si morcovi) pot stimula de fapt nivelurile de antioxidanti captivi de radicali liberi si de substante fitochimice cum ar fi carotenoizii si polifenolii.

Concluzie

Alimentele cu cantitati mari de vitamine B si C sunt cele mai proaspete, deoarece vitaminele sunt solubile in apa, ceea ce inseamna ca acestea sunt de obicei dizolvate in procesarea alimentelor. In sectiunea de produse proaspete, mergeti pentru ardei grasi, citrice, varza si fructe de padure.

Studiile sugereaza ca legumele congelate au la fel de multe substante nutritive ca cele proaspete.

Alimentele care sunt cel mai bine inghetate sunt cele cu cantitati mari de nutrienti solubili in grasimi, cum ar fi vitamina A, carotenoide si vitamina E, deoarece sunt mai stabili in timpul procesarii si depozitarii alimentelor (cum ar fi albirea si inghetarea).

Cel mai bun pariu pentru obtinerea celei mai nutritive valori din legumele gatite este de a merge pe o temperatura mica si timp de gatit scurt si gatiti cu cat mai putina apa.

Autor:

In earticole.Com autorul a publicat un numar de 31 articole .In curand si alte noutati.

Lasă un răspuns