Exista doua categorii principale de elevi care ar putea avea nevoie de meditatii: elevi care intampina probleme la scoala si elevi care se pregatesc pentru un examen important.
Pentru ambele categorii decizia de a umra meditatii ar trebui sa fie una individuala.
Unii elevi au abilitati slabe de organizare, lucru care le ingreuneaza finalizarea cu succes a insarcinarilor scolare. Altii au un mod de gandire atipic, lucru care le poate stingheri rationamentul logic si, in consecinta, abilitatea de a redacta un eseu bun. Sedintele de meditatii se pot dovedi foarte utile pentru acesti elevi. Alti elevi se plimba cu ghiozdanele pline cu hartii intr-o dezordine totala, camerele lor aflandu-se in aceeasi dezordine, aparent necesitand de urgenta sedinte de meditatii, insa se descurca fara probleme la scoala.
Exista, de asemenea, elevi care sunt paralizati de frica in perpectiva unui examen important. Acestia s-ar putea sa beneficieze de pe urma strategiilor de testare individualizate pe care le poate oferi un profesor de meditatii. Exista insa si elevi care se inscriu la meditatii pentru un examen desi s-au descurcat foarte bine la simulari. Acestia sunt cei nesatisfacuti; acestia vaneaza o nota perfecta intrucat considera cu nu ar putea fi fericiti nicaieri altundeva decat intr-un grup de elita foarte restrans. Perfectionismul, desi poate parea o calitate la prima privire, este o panta periculoasa, mai ales pentru un elev care nu stie inca ce isi doreste sa realizeze in viata. Meditarea acestui tip de elevi poate fi contraproductiva intrucat ii poate deturna de la procesul normal de constientizare a propriilor abilitati si interese personale.
Independenta intelectuala
In ambele cazuri prezentate mai sus, decizia de a inscrie un elev la sedinte de pregatire ar trebui sa fie ghidata de principiu foarte important: Sedintele de meditatii vor incuraja dezvoltarea independentei intelectuale a copilului sau o vor submina?
Cand spunem independenta intelectuala ne referim la abilitatea elevului de asimila informatii de unul singur, folosind resursele aflate la dispozitia sa. Pana la urma, educatia inseamna si provocarea intelectuala a individului. Se poate ca acestia sa intampine probleme la anumite materii si se poate ca ei sa nu fie cei mai buni elevi din clasa.
Cu toate acestea, vom avea garantia faptului ca au invatat sa rezolve anumite probleme de unii singuri si sa caute ajutor la scoala atunci cand au nevoie de el. Acesti elevi vor intelege ca trebuie sa invete cu rabdare si vor invata cum sa se descurce cu resursele aflate la dispozitie, experienta care va fi de un imens ajutor in viitorul lor profesional.
Aceasta experienta va fi mult mai valoroasa decat admiterea la o facultate sau un liceu de elita. Acesti elevi vor avea incredere in propriile abilitati si nu vor fi speriati de propriile limitari.
Necesitatea cultivarii independentei intelectuale ar trebui sa conduca parintii catre urmatoarele intrebari, inainte de a se decide sa isi inscrie copilul la meditatii:
- Este copilul meu cu adevarat in dificultate sau doar intampina unele probleme temporare la o anumita materie? I-am acordat copilului meu suficient timp pentru a rezolva aceste probleme de unul singur?
- A folosit copilul meu toate resursele scolii, inclusiv profesorii, centrele de studii, biblioteca, colegii sai si alte astfel de resurse? A invatat copilul meu sa ceara ajutor atunci cand are nevoie de el?
Raspunsul la aceste intrebari ar trebui sa fie cel care sa guverneze decizia de a inscrie un elev la meditatii si nu propria noastra impresie care este cel mult subiectiva si, cel mai probabil, alarmista.
http://www.meditatiinewton.ro/
Lasă un răspuns