Modalitati sanatoase de gatit

posted in: Arta culinara | 0

Preparatul poate afecta in mod dramatic continutul de nutrienti al alimentelor. Gatitul într-un mod sanatos nu are nevoie de mult efort, dar are nevoie de putina atentie.

Fierberea si grillul sunt cunoscute ca metode de caldura uscata. Ele nu necesita umiditate, si putin ulei sau nu este necesar deloc. Definitiile variază, dar grill-ul, în general, se referă la produsele alimentare plasate peste o sursa de caldura, precum si locurile de fierbere alimentare sub o sursa de caldura.

Cheia succesului a surselor de caldura uscata si a gatitului este caldura mare. Temperaturile scazute permit mai multor dintre sucurile naturale sa se scurga afara, obtinand un produs finit uscat.

Prajirea in tigaie necesita o cantitate mica de ulei. Cand se foloseste aceasta metoda pentru a gati legume, caldura mare limiteaza pierderea de nutrienti si pastreaza culorile proaspete si stralucitoare.

Aburul este o metoda de caldura umeda. Hrana este suspendata într-un cos sau o tigaie perforata deasupra apei care fierbe, si caldura aburului face gatitul. Nutrienii nu se pierd în apa asa cum se întamplă în timpul fierberii.

Alimentele pot fi, de asemenea, aburite, în sucurile proprii sau ambalate în folie sau intr-o hartie de copt si se coace în cuptor. Aceasta este o modalitate deosebit de mare pentru a mentine umiditatea si aroma pentru un continut redus de grasime a carnii de pui, si a pestelui.

Prajirea este o metoda foarte buna de gatit anumite legume, inclusiv cartofi, ceapa si usturoi în pielea lor, insa aceste alimente ofera mai multa aroma naturala atunci cand sunt decojite si fierte.

Fierberea nu numai ca mareste temperatura de gatit, dar pastreaza produsele alimentare în miscare. Acest lucru este important pentru alimentele care tind să ramana, cum ar fi pastele. Deoarece nutrienii de fierbere ajung in lichidul de gatit, acesta este cel mai bine rezervat pentru retete care folosesc lichid de gatit, cum ar fi supe si tocane. Fierberea este o alta metoda de caldura umeda, care implica, de obicei, un timp mai lung de gatire.

Afla mai multe accesand www.bucatariaculinara.net, un site dedicat retetetelor culinare sanatoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *