Muzica populara a luat nastere la confluenta dintre ansamblurile de instrumente populare specifice lumii satului cu tot cea tine de lumea urbana, dar si socialul si politicul primei jumatati a secolului XX. Muzica populara era fundalul desfasurarii oricarui eveniment important, precum nunta, botezul sau alte petreceri.
Stilul vocal si instrumental popular s-a format inspirandu-se din alte stiluri muzicale urbane, precum muzica usoara si muzica jazz, cea din urma aducand instrumente noi. Muzica populara are o serie de instrumente specifice: buciumul, cavalul, taragotul, naiul, trisca, trombonul cu ventile, cimpoiul, fluierul, trompeta – acestea sunt instrumente de suflat; violoncelul, cobza, contrabasul, vioara, tambalul – instrumente cu coarde; de percutie − toba. În trecut erau raspandite buhaiul, daireaua, drimba, lauta, surla, trimbita.
Instrumentistii sunt organizati in orchestre, ansambluri sau tarafuri, iar cele mai populare instrumente folosite pentru sectia ritmica sunt contrabasul si tambalul. Acestora li se pot adauga un acordeon sau o chitara acustica. O data cu evolutia genurilor muzicale, a existat tendinta de a inlocui contrabasul cu o chitara bas si tambalul cu pianul, ultimul din urma fiind folosit mai mult in piesele lente.
Stilul traditional este mentinut de formatii si prin brace sau violoncel, iar in orchestrele de muzica populara intalnim foarte des instrumentele cu arcus.
Muzica populara are la baza creatia lautarilor, a muzicantilor ambulanti care erau invitati sa cante la petreceri si sa acompanieze spectacole. Muzica populara a evoluat insa de-a lungul timpului, fara a-si pierde din traditiile stramosesti, cele care au dat forma si continut acestui gen.
Interpretii contemporani de astazi au studii superioare, insa mostenesc acelasi talent si isi dezvolta aceeasi pasiune pentru muzica populara, pe care doresc sa o transmita si generatiilor viitoare, invatandu-le sa iubeasca aceasta creatie nascuta din sufletul poporului. Mentionam cativa din cei mai cunoscuti artisti de muzica populara : Aurel Tamas, Ionut Dolanescu, Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Emilia Ghinescu, Nicolae Furdui Iancu….
Lasă un răspuns