Nutriția

posted in: Nutritionism | 0

Benjamin Franklin a spus odata, „Am văzut puțini oameni care au murit de foame, dar am văzut o sută de mii care au murit datorită mâncării.”

Chiar și cu cateva secole în urmă, Franklin a remarcat ce efecte drastice poate avea nutritia asupra unei populații. Pentru a ajuta majoritatea oamenilor prin diete și „ce să nu mănânce,” nutriționiști instruiți vor supraveghea meniului dvs, pentru ca să aveți o nutritie corecta și sănătoasă. Nutriționiști au câștigat poziția lor în vârful piramidei, datorită educației pe care o au despre produselele alimentare și despre efectele alimentației.

Pentru orice om care vrea să fie sănătos, nutriția este esențială. Nutriția începe cu ingerarea alimentelor, apoi urmează digestia, asimilarea nutrienților și în final eliminarea substanțelor reziduale (excreția). Metabolismul alimentelor este un proces esențial ce afectează chiar și imunitatea organismului uman.

Dieta reprezintă totalitatea alimentelor pe care le mănâncă un om, dar implică și modul de preparare sau conservare a acestora. Consultantul nutritionist este un specialist care te poate ajuta cu sfaturi dietetice sigure, ce includ analiza a ceea ce manânci, dar oferă și un plan de tratament etapizat în funcție de necesitățile fiecărei persoane. Originile nutriției se pierd în negura timpurilor, chiar și în Grecia sau in China antică existau sfaturi despre o alimentație echilibrată ce conduce la păstrarea sau recuperarea sănătății. Hipocrate este unul dintre cei mai vechi și cunoscuți nutriționiști.

Nutrienții necesari organismului uman sunt împărțiți în două categorii: macronutrienți (necesari organismului în cantități mari) și micronutrienți (necesari în cantități mici). Consilierul nutriționist vă poate recomanda câteva retete vegatariene, vegane si raw vegane utile în dita dvs zilnică. Alimentele conțin o combinație de mai mulți nutrienți diferiți; unii nutrienți pot fi stocați în organism, dar alții trebuiesc ingerați în mod constant. Carența unor nutrienți (sau excesul lor) pot produce afecțiuni ale sănătății.

Macronutrienții sunt: proteinele, glucidele, lipide și apa; aceștia furnizează materiale structurale pentru celule și energie. Energia se măsoară în Jouli su kilocalorii. Proteinele sunt materiale de structură pentru cea mai mare parte a corpului uman; ele formează enzimele ce controlează anumite reacții chimice în organism. Moleculele de proteine sunt compuse la rândul lor din aminoacizi ce conțin azot și sulf. Pentru a produce proteine noi organismul are nevoie de aminoacizi; de asemenea, are nevoie de aminoacizi pentru a înlocui proteinele deteriorate. Există aminoacizi neesențiali (ei pot fi sintetizați de organismul uman din alte molecule ce conțin azot) și aminoacizi esențiali ce nu pot fi sintetizați de organism, deci ingerarea lor este vitală.

Un aliment raw vegan ce conține toți aminoacizii esențiali este sursă completă de proteine. O sursă completă de proteine poate fi obținută prin combinarea a două alimente incomplete proteic, de exemplu orez și fasole.

Follow autor:

scriu advertoriale optimizate seo pe diverse subiecte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *