O scurtă istorie a aparatelor de espresso

posted in: Electrocasnice | 0

Primele aparate de espresso foloseau atât apă fiertă cât și jet de abur pentru o obține băutura tare și aromată pe care o cunoaștem cu toții azi.

Primul espressor a fost patentat în anul 1901 de către italianul Luigi Bezzera. Acesta a muncit mult timp pentru a pune la punct acest aparat care folosea jetul de abur pentru a obține cafea mai multă și mai bună, însă nu a reușit să elimine gustul amar al acesteia, cauzat de căldura excesivă la care era supusă cafeaua măcinată.

Cu toate acestea, invenția lui a fost bine primită de barurile și cafenelele locale deoarece era simplu de folosit și oferea în plus și o cafea tare și concentrată într-un timp relativ scurt.

Doi ani mai târziu, în 1903, Bezzera a vândut patentul aparatului către Desiderio Pavoni, care și-a luat angajamentul să îmbunătățească modelul inițial prin intermediul companiei sale, La Pavoni.

După achiziționare, compania a pus la cale o campanie de marketing prin care a făcut cunoscut acest tip de cafea, precum și aparatul care o prepara. În scurt timp, savurarea unui espresso a devenit o modă nu doar în Italia, ci în toată Europa și nu numai.

De asemenea, la 45 de ani de la achiziționarea aparatului respectiv, compania La Pavoni a scos pe piață un alt tip de espressor, ce folosea doar jetul de apă fierbinte pentru a obține celebra băutură. Drept urmare, cafeaua nu mai avea gustul amar de altădată.

Pe de altă parte, înainte de Primul Război Mondial, patronul unui bar din Milano, Giovanni Achille Gaggia, experimenta mai multe tehnologii de obținere a espresso-ului astfel încât băutura să fie cât mai concentrată și aromată, dar și fără gust amar.

Acesta a încercat mai multe metode, mai multe tipuri de pistoane, însă acționarea manuală a aparatului este definitorie. În acest caz, apa era presurizată în mod manual pentru a trece prin cafeaua măcinată, renunțându-se la presurizarea cu abur. Însă trebuie știut că această tehnică nu s-a bucurat de succes peste noapte.

Gaggia a încercat diverse materiale pentru construirea aparatului, precum și diferite temperaturi ale apei. De asemenea, acesta a comparat și eficiența unui piston rotativ cu cea a unuia ce executa o mișcare de sus în jos. De-a lungul timpului acesta a patentat mai multe invenții privind aparatul de făcut espresso, de la un nou tip de boiler, la pistoane și alte componente.

La un moment dat, Gaggia a realizat valoarea comercială a invenției sale. Aparatul creat de el prepara o băutură perfectă, diferită de ce exista pe piață la acea dată, folosind metode de procesare diferite.

Astfel, acesta a putut separa apa fierbinte care acționa pistonul aparatului de apa folosită la prepararea cafelei. În acest fel rezulta o cafea concentrată, cu gust bogat și aromată, un adevărat elixir din cafea.

De aici și până la celebritate nu a mai fost decât un pas. Gaggia și-a conceput propriul plan de marketing și a ajuns să-și instaleze aparatele de cafea în multe baruri de pe teritoriul Italiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *