Obiective turistice in Busteni

posted in: Turism | 0

Crucea eroilor Neamului a fost ridicata intre 1926 si 1928 prin grija Majestatii Sale Regina Maria in cinstea celor cazuti pe campurile de lupta de pe Valea Prahovei pentru intregirea neamului in primul razboi mondial. Monument unic in tara si simbolul orasului Busteni, Crucea Eroilor a fost amplasata pe saua Muntilor Caraiman, la o altitudine de 2.291 m. Crucea Eroilor este cea mai inalta cruce din Europa, avand o inaltime de 33 m si o latime de 14 m si este amplasata pe un soclu de beton inalt de 15 m. Constructia se constituie din nervuri de fier masiv imbinate intr-o retea armonioasa, asezata pe un soclu din betom armat in forma de trunchi de piramida care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica pentru alimentarea celor 300 de becuri de 500 W, care imbraca Crucea.

Castelul Cantacuzino a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis “Nababu” din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monedele sale de aur. Castelul este inconjurat de cascade, grote si fantani arteziene si este in topul primelor castele din Romania din punct de vedere architectural. In prezent castelul functioneaza ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne, urmand ca dupa finisarea noului sediu al sanatoriului, sa fie repus in circuitul turistic.

Centrul Civic s-a construit intre 1887 – 1889 in centrul statiunii, Pe Bulevardul Libertatii. Acest ansamblu de cladiri a carui vechime depaseste 110 ani, s-a pastrat si azi si contine:
– pe partea stanga: Biserica Domneasca, Scoala Primara (care a ars in anul 1987 si a fost reconstruita pastrandu-se in linii mari fatada initiala), Hotelul Busteni (care adaposteste Primaria Orasului)
– pe partea dreapta: vile de locuit, printre care si Casa Romano-Franceza.

Babele sunt formatiuni stancoase situate in apropiere de vârful Baba Mare (altitudine 2292m), in partea central-nordica a masivul Bucegi din Carpatii Meridionali. Orientarea Babelor este nord-sud, marginite la est de Valea Jepilor si la vest de Valea Sugarilor. Babele sunt compuse din calcare si gresii si sunt martori de eroziune, formate prin erodarea eoliana diferentiata a diferitelor strate geologice in care sunt sculptate (process denumit coraziune).
Istoric, se spune ca “Babele”au fost pentru romani simulacrele unor divinitati montane nimite “Deae Veteres”.
In geografie, aceste formatiuni stancoase cu forme ciudate se numesc “ciuperci”.
Pentru a ajunge la “Babe” puteti lua telecabina din statiunea Busteni sau pe jos din Busteni pe Valea Jepilor sau de la Cabana Piatra Arsa pe creasta Bucegilor.
De la “Babe” se poate ajunge la Varful Omu (2.505 m), la Crucea Eroilor Neamului de pe masivul Caraiman, spre cabana Piatra Arsa sau Varful cu Dor, spre izvorele si pestera Ialomitei. Oferte cazare la munte 2012!

http://www.travelo.ro/

http://www.travelo.ro/cazare-busteni/

http://www.travelo.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *