Obiective turistice Maramures

posted in: Obiective turistice | 0

Judetul Maramures este situat la granite nordica a Romaniei cu Ucraina si cuprindezone vechi precum Maramuresul Istoric, Valea Chioarului, Lapus si Depresiunea BaiaMare, Municipiu care este resedinta administrativa a judetului Maramuresului.Turistii care vor sa viziteze aceasta zona, pot face drumetii in muntii din regiune, avandposibilitatea sa vada si Masivul Pietrosul care este cel mai inalt din Carpatii Orientali,dar si zona vulcanica ce cuprinde Muntii Gutai si Tibles. In mijlocul Maramuresului, amuntilor Rodnei, Gutai si Tibles se gaseste Depresiunea Maramures, cea mai mare din Romania 75 km lungime si 20 km latime. Judetul Maramures este cunoscut inca din antichitate drept o zona buna pentru exploatarile de minereuri din Baia Sprie, Borsa, Cavnic.

Se stie despre Maramures ca este una din putinele zone unde obiceiurile si traditiile sunt pastrate cu sfintenie si in ziua de azi, incepand de la purtarea costumelor populare desarbatoare, specifice fiecarei zone, pana la folosirea lemnului pentru sculptat. In ceea ce privesc obiectivele turistice, Maramuresul beneficiaza de circa 1000 de izvoare cu concentratie minerala, cum ar fi izvoarele de la Ocna Sugatag cu o mineralizatie de119g/l.Turistii care vin in aceasta zona, pe langa faptul ca beneficiaza de niste locuri si peisaje mirifice, se pot caza la pensiuni din Maramures, despre care se stie ca ofera clientilor o atmosfera placuta.

Rezervatia Naturala Pietrosul Rodnei, Izvorul Albastru al Izei, Cimitirul Vesel de la Sapanta, Cascada Cailor de la Borsa, considerata cea mai inalta din Romania, Barajulde la Firiza,Manastirea Barsana, Rohia sau chiar Ieud, denumita si ca “Tara lui Stefan Hrusca”.Pentru iubitorii sporturilor de iarna, in Maramures exista numeroase locuri partii de ski,de la cele cu grad de dificultate mic pana la cele mai “negre” partii. Aceste sporturi se pot practica la Mogosa, Suior, Cavnic sau Borsa. In apropierea acestor partii, exista locuri de cazare, atat la cabane si pensiuni cat la hoteluri. Si pentru ca se apropie perioada sarbatorilor, doritorii pot opta pentru inchirierea cabanelor pentru cateva zile de distractii pe partie si nu numai.

Turistii care ajung pe aceste meleaguri, pot face o calatorie in timp cu Mocanita, trenul cu aburi care ii poarta pe doritori prin cele mai frumoase locuri si peisaje din muntii Maramures,Valea Vaserului fiind asemanata unui canion unde alterneaza stancile prapastioase cu padurile si poenile dese. O calatorie la bordul Mocanitei este asemuita cu una in timp deoarece dupa plecarea din statia Viseu, telefonul nu mai are semnal, iar orice contact cu timpurile cotidiene este pierdut, neexistand pe tot parcursul traseului civilizatie. Rezervatia Creasta Cocosului este o arie protejata incadrata la categoria – monumente ale naturii- si este situata in Muntii Gutai.

Scopul acestei rezervatii naturale este de a pastra elemente cu valoare ecologica si stiintifica deosebite. Maramuresul este unul din cele mai frumoase zone din lume. “Un om se poate simti implinit atunci cand a sadit un pom, a intemeiat o familie si a vizitat cel putin o data Maramuresul. Situat acolo unde se agata harta-n cui, acest judet traieste din propriile traditii si frumuseti arhitecturale si geografice.” http://www.pensiuni-az.ro/judetul/maramures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *