Palatul Westminster – Casa Parlamentului Britanic

posted in: Obiective turistice | 0

Strategic asezat chiar pe malul Tamisei, Palatul Parlamentului cunoscut locului mai degraba ca Palatul Westminster a fost la origine o biserică saxonă ridicata pentru a-l cinsti pe Sfantul Petru.

Chiar si numele de West Minster se trage din ”west monastery”, in traducere libera ”manastirea de vest”, opusa celei de est, unde se afla biserica dedicata Sfantului Pavel.

In secolul al X-lea biserica a fost reconstruita pentru a servi drept abatie Benedictina si a fost adoptata ca lacas de cult regal.

Palatul Westminster a inceput sa capete forma care a rezistat pana in zilele noastre in perioada regelui danez Cnut la jumatatea secolului al XI-lea.

Abia incepand din 1259 Palatul Westminster a devenit locul de intalnire al membrilor Parlamentului, care aveau loc in apartamentele private ale regeului, cunoscute localnicilor ca Painted Chamber.

Palatul Westminster a fost complet reconstruit la jumatatea secolului al XVIII-lea dupa un incendiu devastator. Stilul arhitectural exterior este cel Gotic, iar asupra acestuia si-a pus amprenta Sir Charles Barry, un arhitect clasic care a incorporat in noua constructie si celebrul Westminster Hall, care a rezistat incendiului din 1834.

Daca ajungeti la Palatul Westminster nu aveti cum sa ratati cele doua turnuri, celebrele Victoria Tower si Big Ben. Primul are inaltime de 98.5 metri si ocupa partea sud-vestica a palatului, in timp ce al doilea, Elizabeth Tower sau Big Ben, este amplasat in partea de nord si masoara 96 de metri inaltime.

La interior Palatul Parlamentului dispune de 1.100 de camere si nu mai putin de 4.8 kilometri de holuri si culoare de trecere. Pentru turistii romani in UK un alt punct de atractie ce nu trebuie ratat sunt Galeria Regala, Camera Lorzilor, Camera Comunelor sau Chambers Lobby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *