Un sistem de sprijinire pentru excavații este reprezentat de palplanșe. Palplanșele sunt absolut necesare atunci când efectuezi o excavație, pentru sprijinirea malurilor și evitarea eventualelor surpări. De cele mai multe ori, din varii motive, sprijinirea corespunzătoare a malurilor în timpul excavațiilor lipsește, acest fapt aducând după sine pierderi de vieți omenești și distrugeri de utilaje.
Acest tip de sisteme de sprijinire excavație sunt confecționate din lemn, metal sau beton armat. Cel mai des folosite sunt cele din metal.
Palplanșele mențin forma săpăturii și protejează lucrătorii de prăbușirea bruscă a pământului în timpul excavării.
Proiectarea și execuția săpăturilor adânci în zonele urbane sau cele rurale reprezintă o provocare în special în ceea ce privește ingineria geotehnică și necesită o bună cunoaștere a mecanicii solului și a interacțiunii solului cu pereții de reținere a săpăturii.
Cum funcționează un sistem de sprijinire excavație?
Sprijinirea excavației funcționează prin introducerea unor cantități mari de lemn, oțel sau beton în solul de la suprafață. Introducerea cât mai adânc în sol a acestor elemente asigură o bază mai solidă pentru excavația ce urmează a fi realizată.
Pentru o sprijinire excavatie adecvată este esențial să alegeți o firmă cu experiență în domeniu, care dispune de echipamente pe măsură și specialiști care știu ce trebuie făcut și în situațiile neprevăzute ce pot apărea pe parcursul derulării lucrărilor de excavație.
Palplanșele folosite pentru sprijinirea excavației sunt proiectate special pentru a se interconecta între ele. Acestea se instalează de-a lungul perimetrului de excavare. Atunci când sunt dispuse împreună, formează un perete pentru susținerea permanentă sau temporară a pământului, împreună cu ancore, pentru a oferi un sprijin lateral suplimentar.
Palplanșele se înfig în pământ, în poziție verticală sau orizontală, în funcție de excavație si sunt aliniate cu ajutorul unor ghidaje. Sunt prevazute cu chei pe lungime pentru îmbinare.
Palplanșele sunt bătute și extrase cu ajutorul ciocanelor vibro- înfigatoare (de aici și zgomotul și vibrațiile ridicate).
Avantajele și dezavantajele folosirii sistemelor de sprijinire excavație
Folosirea unor sisteme de sprijinire a excavației are o serie de avantaje: oferă o rezistență ridicată la solicitările solului, au o greutate redusă, palplanșele pot fi refolosite și la alte proiecte, au o durată de viață lungă, sunt ușor de adaptat în funcție de lungimea și lățimea excavației, pot fi folosite atât în apă, cât și la suprafață. Pot fi folosite la excavațiile adânci, cu rol temporar sau chiar definitiv, pereți de sprijin, parcări subterane, baraje, diguri, tunele.
Sunt prezente însă și câteva dezavantaje la folosirea acestor tipuri de sisteme de sprijinire. Unul dintre ele îl reprezintă instalarea dificilă în solurile cu bolovani, grohotiș sau pietre. Dacă se întâlnește o zonă mare cu bolovani, spre exemplu, este posibil ca adâncimea dorită pentru excavație să nu poată fi atinsă. În același timp, zgomotul ridicat produs de baterea lor poate fi destul de deranjant, mai ales în zonele urbane.
Lasă un răspuns