Parchet vs mocheta

posted in: Design Interior | 1

Indiferent de incaperea pe care dorim sa o amenajam sau sa o reamenajam va trebui sa tinem cont de anumiti factori inaintea alegerii tipului de pardoseala potrivit. Ne vom stabili prioritatile: confortul oferit, pretul, aspectul, rezistenta in timp sau durata de instalare.

Cand vine vorba de pardoseala, cea mai mare “batalie” se va purta intre parchet si mocheta. Fiecare are avantaje si dezavantaje, dar este greu de stabilit care este alegerea mai buna, intrucat fiecare incapere poate necesita un alt tip de pardoseala.

Avantajele mochetei:

Ofera un confort tactil, o buna izolare termica, se instaleaza si se inlocuieste rapid, are un pret accesibil, se gaseste intr-un numar mare de modele, culori si texturi si nu in ultimul rand, este o suprafata anti-derapanta ideala pentru incaperile in care locuiesc sau isi petrec timpul copiii, fiind excelenta si pentru incaperile cu trafic intens.

Dezavantajele mochetei:

Are o durata de viata relativ scazuta in comparatie cu parchetul, necesita o curatare intensa si regulata, particulele de praf si murdarie patrund printre fibre si se depun la baza mochetei.

Avantajele parchetului:

Majoritatea tipurilor de parchet (din lemn masiv, laminat sau parchet stratificat) beneficiaza de multe avantaje. Cel din lemn masiv confera eleganta incaperii, izoleaza foarte bine termic, rezista in timp, nu retine praful sau mucegaiul si este usor de curatat. Parchetul laminat are avantajul ca este mai ieftin si usor de montat, nu necesita raschetare sau refinisare, permite instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala, se poate inlocui usor si permite o curatare rapida. Parchetul stratificat este foarte bine uscat, este rezistent la umiditate, se monteaza cu usurinta, este un bun izolator termic si, de asemenea, se curata usor.

Dezavantajele parchetului:

Pe langa un cost mai ridicat, parchetul are dezavantajul ca se poate zgaria usor si necesita raschetare sau refinisare.

Urmarind aceste avantaje si dezavantaje putem face o paralela intre cele doua, astfel incat sa facem alegerea optima a tipului de pardoseala din incaperea pe care dorim sa o amenajam.

Nu exista solutia optima pentru orice fel de incapere. Iar alegerea uneia dintre ele nu o exclude pe cealalta. De exemplu, daca am optat pentru parchet din lemn masiv pentru sufragerie, nu inseamna ca nu putem alege mocheta pentru camera copilului.

  1. informatia

    Interesant articol, m-am tot gandit si razgandit de multe ori, insa pana la urma eu am ales parchetul. Mi s-a parut o solutie mai avantajoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *