Periuta de dinti electrica: recomandari

posted in: Sanatate | 0

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, pe piata produselor de igiena orala au aparut numeroase dispozitive ce usureaza si perfectioneza periajul dentar. Un astfel de produs, este si periuta electrica de dinti.

Dar este periuta electrica de dinti varianta cea mai buna?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul complex, deoarece periajul electric, desi este cel mai bun periaj dentar pe care il poate efectua cineva, nu este recomandat pentru toate categoriile de persoane. Spre exemplu, cei ce sufera de boala parodontala, de afectiuni gingivale importante sau copii sub 12 ani, sunt trei categorii de persoane la care utilizarea periutei de dinti electrice este nerecomandata, deoarece utilizarea ei poate afecta parodontiul marginal (la copii) sau sa agraveze retractia gingivala (la persoanele cu probleme parodontale). In cazurile enumerate, periajul manual este cel recomandat, acesta efectuandu-se cu ajutorul unei periute cu peri moi.

Deasemenea, folosirea unei periute de dinti electrice, trebuie facuta cu grija si la persoanele ce nu au afectiuni orale. Un periaj agresiv sau insistent asupra unui smalt demineralizat poate provoca fisuri importante sau, in cazul in care se agreseaza gingia in mod repetat, aceasta se poate retrage de pe dinte, expunandu-se radacina dintelui, lucru ce este ireversibil.

Din acest motiv, firmele producatoare au introdus in unele periutele electrice de top, sisteme ce permit utilizatorului sa isi cronometreze sedinta de periaj (doua minute pentru toata cavitatea orala – cate 30 de secunde pentru fiecare hemiarcada) sau presiunea ce o exercita asupra dintilor si gingiei.

Asadar, daca doresti sa schimbi periajul manual cu unul electric, ai grija sa consulti mai intai un medic dentist si dupa, sa alegi periuta electrica care ti se potriveste.

Pe portalul stomatologic dentistul.info exista o sectiune dedicata tuturor produselor de ingrijire orala: dusuri bucale, periute de dinti electrice si manuale si mijloacelor suplimentare de igiena – ape de gura, ata dentara, paste de dinti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *