Calitatea precum si calitatea polenului recoltat de albine influenteaza productia de laptisor de matca si de ceara, activitatea matcii, ritmul de crestere a puietului si starea de sanatate a familiei de albine.
Polenul consituie pentru albine cea mai importanta sursa naturala de proteine in toate stadiile de viata ale acestora, datorita continutului ridicat in aminoacizi esentiali.
Compozitia chimica a polenului difera de la o floare la alta, iar principalele grupe de compusi au concentratii ce variaza.
Primavara albinele au nevoie de polen intr-o cantitate foarte mare, deoarece se gasesc in plina activitate de crestere a puietului pentru inlocuirea albinelor batrane si pentru dezvoltarea numerica a indivizilor.
In toamna albinele au din nou nevoie de polen intr-o cantitate destul de mare, deoarece isi asigura corpul gras pe baza consumului de polen si rezervele pentru iernare.
Este bine de stiut ca albinele depoziteaza polenul in celulele fagurilor marginasi si in partile laterale ale fagurilor cu puiet.
Consumul de polen este influentat de puterea familiei de albine si de activitatea desfasurata de membrii coloniei. Valoarea biologica ridicata a polenului este data si de continutul lui in zaharuri, in acizi grasi, vitamine. Polenul contine in proportie de 15-20% apa. Cele mai timpurii surse polenifere in primavera sunt:alunul, papadia, pomii fructiferi,rachita, salcia.
In momentul lipsei de polen in familia de albine are efecte directe asupra stupului, un numar redus de albine tinere determinand regresia dezvoltarii, scaderea capacitatii de a creste noi generatii iar acumularea rezervelor de hrana este redusa.
Cum se efectueaza colectarea polenului din floare de catre albina?
Colectarea polenului se realizeaza prin atingerea filamentelor staminelor si deci prin scuturarea anterelor, fie prin zdrobirea anterelor cu mandibulele. Astfel granulele de polen se imprastie pe capul si pe corpul albinei culegatoare, find retinute de perisorii acoperitori. Primele doua picioare perie polenul, iar prin miscarile lor il aduna spre capul albinei, unde in atingere cu trompa el este amestecat cu nectar formand astfel ghemotocul de polen, care este preluat de periile ultimei perechi de picioare si depozitate in cosuletele acestora. Formarea ghemotocului are loc in timpul zborului.
Lasă un răspuns