Ponturi pentru evitarea accidentelor rutiere
Viteza mare
Accidentele rutiere legate de excesul de viteza au ca rezultat aproximativ un sfert din totalul deceselor. A circula cu viteza nu este numai periculos, dar va creste consumul de combustibil, iar timpul economisit in timp ce ati circulat cu viteza este mult mai mic decat ati crede. De exemplu, mergand cu 150km/h in loc de limita legala de circulatie pe autostrada de 130km/h, poate creste consumul de combustibil cu pana la 25% iar pe o distanta de 100 km se vor economisi aproximativ 6 minute.
• Condus in siguranta
Este mult mai sigur si ieftin sa va planificati excursia si sa va alocati suficient timp pentru a o duce la capat. Daca intarziati, chiar conteaza? Merita riscul unui potential accident? Aduceti-va aminte data viitoare cand depasiti viteza legala urmatoarele aspecte:
o cresterea riscului de accident, ce va afecta si pe ceilalti, nu doar pe dumneavoastra
o cresterea consumului de combustibil
o riscul de fi amendat fie de radare fixe, fie de patrule mobile
Pierderea controlului masinii
Pierderea controlului masinii se datoreaza unui sofer care nu adapteaza viteza la conditiile de drum sau de vreme. O treime din totalitatea accidentelor rutiere se datoreaza acestei cauze.
• Condus in siguranta
Cu totii suntem constienti cat de periculoase pot fi drumurile pe timpul iernii, dar multi pierd controlul in timpul lunilor calduroase. Un drum uscat pe o perioada lunga va produce un amestec de ulei si lubrifiant care atunci cand nu ploua, nu reprezinta un pericol. Dar indata ce suprafata soselei vine in contact cu apa, acest amestec se va ridica la suprafata apei, facand drumul foarte periculos pana cand va fi spalat. Daca intampinati astfel de conditii, reduceti significant viteza de deplasare, in special in curbe, si mariti distanta de circulatie dintre dumneavoastra si masina din fata.
Acvaplanarea
O alta problema asociata vremii umede este acvaplanarea. Aceasta are loc cand un strat de apa se formeaza intre suprafata soselei si cauciurile masinii, si , in functie de anumiti factori, poate duce la pierderea complete a controlului masinii. Daca ati experimentat vreodata, stiti ca acvaplanarea este unul din cele mai terifiante momente. Cititi ghidul pentru minimizarea efectelor acvaplanarii si cum sa redobanditi controlul.
Alte sfaturi pentru condus in siguranta
Urmatorul ghid furnizeaza ponturi pentru a circula in siguranta pe soselele din Romania
• Sofatul defensiv
Stilul defensiv de sofat este o tehnica avansata de condus ce utilizeaza multe din abilitatile obtinute la scoala de soferi. Aceste abilitati imbunatatite permit soferului sa previna si sa creasca sansele evitarii unor eventuale accidente.
Pentru a citi mai multe sfaturi despre cauzele accidentelor rutiere, precum si multe alte informatii utile, vizitati www.scoli-soferi.net.
Lasă un răspuns