Fie că acesta provine dintr-un import sau este fabricat în ţară, un parfum trebuie să parcurgă o serie de paşi pentru a fi în conformitate cu legislaţia României şi mai cu seamă cu normele de mediu.

Producator de parfum – este autorizatia de mediu necesara pentru a functiona?

29/03/2020 | Autor: | Posted in Legislatie

Ne plac acele sticluţe simpatice care ascund esenţe nemaipomenite, cu care alegem să ne identificăm starea de spirit la fiecare pulverizare, dar te-ai gândit ce reprezintă din punct de vedere al mediului un simplu parfum?

Fie că acesta provine dintr-un import sau este fabricat în ţară, trebuie să parcurgă o serie de paşi pentru a fi în conformitate cu legislaţia României şi mai cu seamă cu normele de mediu.

 

  • Astfel, compania care decide să fabrice un parfum trebuie să obţină o serie de acte printre care autorizaţia de mediu. Aceasta reprezintă actul prin care sunt stabilite condițiile și parametrii de funcționare ai unei activități noi sau deja existente, care ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului. Funcționarea unei firme care produce sau importă parfumuri depinde de existența acestei autorizații de mediu.
  • Pentru a solicita autorizația de mediu, trebuie să depui o întreagă documentație, care va conține o cerere, fișă de prezentare a spațiului și a afacerii, acte ale spațiului, dovada încheierii unui contract de colectare a deșeurilor, certificat constatator al firmei și o serie de alte documente în funcție de caz. Pentru că procesul este unul debusolant pentru cei care nu sunt de specialitate, poți apela la serviciile unei firme de consultanță de mediu, care te poate scuti de bătăile de cap pentru întocmirea dosarului.
  • Autorizația de mediu va conține legislația în vigoare ce trebuie respectată astfel încât produsul să fie atât în conformitate cu normele de igienă, precum și cu cele care privesc regimul deșeurilor și al gestionării ambalajelor. De asemenea, protejarea atmosferei precum și a apei din regiunea în care firma produce parfumul este obligatorie, fiind interzisă poluarea accidentală a solului, spațiilor verzi precum și a domeniului învecinat. 
  • Conform Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor, titularul autorizației de mediu va trebui să desemneze o persoană angajată sau o terță persoană, care să se ocupe de gestiunea deșeurilor, inclusiv cele periculoase ca urmare a unor cursuri de specialitate.
  • În cazul fabricării parfumului pe teritoriul țării, se va respecta lista de ingrediente conform legislației în vigoare la Ministerului Sănătății.
  • Pe lângă autorizația de mediu, firma care fabrică sau importă parfumuri va primi un aviz de mediu, care confirmă integrarea aspectelor privind protecția mediului în programul supus adoptării sau pentru stabilirea obligațiilor de mediu. 

 

Practic, pentru ca sticla de parfum să ajungă la consumator, trebuie să se aibă în vedere o serie de norme privind protecția mediului, astfel încât activitatea de producție sau import să nu afecteze semnificativ și să polueze mediul prin folosirea unor substanțe periculoase sau prin generare de deșeuri necontrolate.  Cum domeniul protecției mediului este unul extrem de vast și în continuă schimbare, se recomandă apelarea la serviciile specializate unei firme de consultanță de mediu pentru a trece mai ușor de hățișul birocratic și pentru a-și asigura alinierea la prevederile legale. 

 

Autor:

In earticole.Com autorul a publicat un numar de 1 articole .In curand si alte noutati.

Lasă un răspuns