Boala Zona Zoster apare indeosebi la persoanele care au suferit in trecut de varicela, ca urmare a actiunii intarziate a virusului-varicelo zosterian, a carui inlaturare inca nu este posibila la momentul acesta. Totusi, ea poate aparea si pe fond nervos, putand fi cauzata de stres prelungit, cu mentiunea ca astfel de cazuri sunt extrem de rare(1 la 10,000 de oameni).
Desi e o boala contagioasa, interactiunea cu un bolnav de Zona Zoster nu creste riscul de aparitie al acestei boli la persoanele ce nu au avut de a face sau nu au suferit in copilarie de varicela. Din contra, interactiunea de orice fel a cuiva perfect sanatos cu banda de vezicule apoase de pe corpul unui bolnav de Herpes Zoster, creste mai degraba riscul de aparitie al Varsatului de Vant, dar in niciun caz al bolii de mai sus. Mai mult, chiar daca in teorie, e imposibil pentru cineva care a avut Varicela in copilarie, sa mai sufere inca o data de aceasta boala, la persoanele cu un sistem imunitar slab si foarte slab, boala poate reaparea, de asta data intr-o forma mult mai redusa, ce se concretizeaza de regula prin febra, inflamatii ale gatului si eventual, cateva bubite de culoare rosie pe corp, dar care dispar in maxim 2 zile.
Medicii recomanda ca, pe timpul manifestarii bolii, persoana infectata sa stea intr-un mediu izolat, fara sa aiba contact cu prea multi oameni, astfel incat riscul de a ii infecta si pe ei cu virusul zosterian sa fie 0.
Lasă un răspuns