In Romania, cuvantul “psiholog” este deseori asociat gresit cuvantului psihiatru, asta in conditiile in care activitatile sunt total diferite, chiar daca la baza, punctul de plecare (mintea umana si modul in care ea percepe unele fenomene) este acelasi. Tocmai de aceea, putini sunt cei care trec pragul unui cabinet de psihologie, chiar daca in esenta, ar avea nevoie de serviciile unui psiholog bun.
Totusi, sunt situatii in care pur si simplu acest domeniu nu poate fi evitat sau ignorat. De exemplu, daca vorbim de psihologia muncii sau cea organizationala, acest domeniu este extrem de important intrucat datele obtinute de catre specialisti ii ajuta pe angajatori sa ii inteleaga mai bine pe oamenii cu care lucreaza. Mai mult, in masura in care posibilitatile materiale o permit, in functie de datele obtinute, angajatorii pot face in asa fel incat sa sa imbunatateasca conditiile de lucru, cu scopul de a nu-si lasa colaboratorii sa pice prada depresiilor sau oricaror alte probleme emotionale.
Totusi, ce este psihologia muncii? Conform lui Petre Pufan, care a scris o carte despre aceasta tema, aceasta subdiviziune a psihologiei “îl constituie componentele psihologice ale diferitelor activitãÑi precum ºi factorii psihologici care contribuie la sporirea productivitãÑii muncii”.
Altfel spus, cei care lucreaza in domeniu sunt preocupati de comportamentul organizational si procesele organizationale, de ergonomia cognitive, de comportamentul consumatorului si mesajele transmise de reclame, de psihologia sigurantei/protectiei muncii si bineinteles, de stresul cauzat de locul de munca.
Factorii principali care determina un anume comportament la serviciu sunt:
- oboseala;
- rtionalizarea timpului de munca;
- monotonia, mai ales in cazul slujbelor de birou sau in fata unei bande rulante;
- accidentele de la serviciu si gravitatea lor;
- relatiile cu colegii si superiorii;
- capacitatea de a lucra cu masinile industriale sau cu instrumente tehnice;
- salarizarea;
In functie de acesti factorii, psihologii studiaza comportamentul angajatilor si determina care anume sunt problemele dintr-o anumita companie/institutie. Astfel, angajatorii stiu exact ce au de facut in cazul in care se decid sa se implice activ in bunastarea angajatilor lor.
http://www.psychotest.ro/servicii.html
http://www.psychotest.ro/
Lasă un răspuns