Psihoterapia: Care sunt beneficiile suportului terapeutic?

posted in: Sanatate | 0

Toată lumea se confruntă  la un moment dat în viață, cu perioade mai dificile, unii mai puțin iar unii mai mult decât alții. Unele persoane necesită totuși eforturi suplimentare pentru a le depăși și a se reconstrui. Șocuri emoționale intense, traume din copilărie, tulburări de personalitate… motivele apelării la psihoterapie sunt numeroase și depind de cursul vieții fiecărei persoane.

Uneori pe deplin conștienți de originea dificultăților întâmpinate, alteori nu, persoanele care doresc să-și pună capăt suferinței și să poată avansa în viața lor, pot conta apoi pe sprijinul unui terapeut, care va pune la cale o terapie sau o abordare cu instrumente și sfaturi care să îi ajute.

Cu toate acestea, unii oameni încă nu îndrăznesc să facă acest pas, din diverse motive. Frica de a vorbi despre povestea ta cu un necunoscut, certitudinea de a putea face față singur problemelor, credința persistentă că „micile probleme zilnice” nu vor interesa sau mai simplu prețul consultațiilor considerate excesive, sunt toate argumentele scoase la înaintare. Așa  mulți oameni continuă să sufere, învăluiți în tăcerea lor și nedorind să vorbească cu nimeni.

Evident, nu este niciodată ușor să te confrunți cu ceea ce este cel mai dureros din viața ta și să vorbești despre asta deschis. Psihologii sau psihoterapeuții intervin în această direcție, pentru a-și însoți pacienții într-un discurs care să le permită să se elibereze.

În acest sens, trebuie să știi că în Sibiu s-a deschis psihoterapiesibiu.ro, unde o găsești pe Anamaria Wagner, psihoterapeut integrativ care oferă diverse servicii în funcție de nevoile tale.

Dacă astăzi eficiența psihoterapiei este dovedită de numeroase studii efectuate, este totuși esențial să înțelegem în ce constă terapia cu psihoterapie, ce metode pot fi folosite și ce beneficii aduce înainte de a o începe.

Mai mult decat atât, dacă în momentul de față treci printr-o perioadă complicată, dacă simți că ai nevoie de ajutor pentru că simți că suferi, nu ezita să apelezi la un psihoterapeut care să te asculte și să te înțeleagă.

Pe ce se bazează o sesiune cu un psihoterapeut?

Psihoterapia constă în ședințe, mai mult sau mai puțin numeroase, între un pacient și un psiholog sau un psihoterapeut, în timpul cărora se creează o legătură. Numărul de ședințe depinde de severitatea problemei și de ritmul în care pacientul avansează.

Atunci când o persoană decide să înceapă psihoterapia, face alegerea de a realiza o lucrare de auto-transformare, timp în care pot fi folosite metode terapeutice pentru a-l ajuta, precum hiponoza sau EDMR. În funcție de problema pentru care persoana vine să se consulte și de nevoile sale, psihoterapia face posibilă determinarea cauzei sau cauzelor stării de rău, deconstruirea convingerilor limitative precum și a modurilor sale de funcționare, pentru a găsi un echilibru psihic. Face astfel posibilă ajutarea persoanei să descopere motivele suferinței sale psihologice, dar și să exploreze căi pe care nu le-ar fi luat în considerare singură.

La începutul primei ședințe, terapeutul trebuie să stabilească cadrul terapiei explicând pacientului cursul ședințelor. Acest lucru creează un mediu sigur și de încredere. Scopurile terapiei sunt, de asemenea, explicate și înțelese, atât de către terapeut, cât și de către pacient.

Calitatea acestei legături este fundamentală. O alianță terapeutică între pacient și psiholog care evoluează pozitiv, îi permite acestuia din urmă să aibă acces la informații valoroase, care vor avansa semnificativ terapia. Legătura dintre psiholog și pacient contribuie astfel la eficacitatea terapiei. Dincolo de empatia pe care psihologul trebuie să o manifeste față de pacientul său, respectul, bunăvoința și onestitatea sunt calități esențiale pentru crearea și menținerea alianței terapeutice.

Beneficiile psihoterapiei sunt numeroase și au fost dovedite de mai multe studii efectuate în ultimii ani.

În primul rând, psihoterapia pune capăt suferinței tale și aceasta este misiunea sa principală. Datorită folosirii metodelor terapeutice (hipnoza, NLP, sofrologie, TPRN etc.), poate vindeca multe afectiuni fizice sau psihice.

Apoi, psihoterapia îți permite să te cunoști mai bine. Căutând să înțeleagă de unde vine suferința, sentimentele negative și comportamentele inadecvate, psihoterapia face posibilă evidențierea modurilor de funcționare ale fiecăruia. 

Psihoterapia te poate ajuta, de asemenea, să te realizezi lucrând la fundamentele încrederii în sine: stima de sine și iubirea de sine. Acesta sprijină persoanele care se confruntă cu schimbări deosebit de dificile în viața lor și îi ajută să facă față mai bine acestor perioade de tranziție.

Articol scris de Anamaria Wagner – psihoterapeut integrativ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *