Putem crede in horoscop? Ce vom alege „da” sau „nu”?

posted in: Spiritualitate/Credinta | 0

De ce raspunsul ar putea fi „da” si deasemnea, de ce ar putea fi „nu”, iata o intrebare la care raspunsul depinde de fiecare persoana in parte. Privind la bolta instelata si adminand miliardele de astrii tacuti care isi urmeaza drumul prin Univers, sentimentul profund de nemarginire te copleseste. Si firesc apare intrebarea: „cum” pot ei oare influenta destinele noastre, ce energii misterioase ne leaga?

Astrologii au studiat cerul din cele mai vechi timpuri ale umanitatii, in cautare de semne care pot influenta destinele umane, ducand la aparitia horoscopului. Sensul cuvantului „horoscop” folosit astazi este perceput deformat el provenind din limba greaca, prin alaturarea a doua cuvinte: „hora” care inseamna ora sau timp si „kopos” care inseamna observator, deci cum usor se deduce din sensul simplu al cuvintelor, la origine se referea la „studierea timpului”.

Insa omul in cautare de raspunsuri la intrebarile existentiale ale vietii, coplesit de nemarginirea si misterul astrilor a preferat sa isi spuna ca acolo se afla aceste raspunsuri si sa isi stranga observatiile in acest horoscop (exemplu). Cat de mult pozitionarea astrilor poate influenta destinele umane, am putea deduce gandindu-ne la cele mai la indemana influente ale astrilor. Astfel putem aminti doar doua exemple simple:

  • Luna, care produce mareele prin atractia ei gravitationala, pastrand echilibrul oceanelor noastre;
  • Soarele, care ofera oamenilor lumina si caldura in timpul zilei si da viata plantelor asigurand astfel tot echilibrul natural al Terrei.

Deci, am putea concluziona ca exista influenta asupra oamenilor, de cele mai multe ori nestiuta, atata timp cat exista influenta clara si vizibila asupra naturii din jurul nostru.

Vechii sumerieni aveau o gandire simbolica, acceptau conexiunea omului cu natura si aveau cunostinte profunde depre mecanismele astrale care ne pot influenta destinul. Ceea ce ii face pe oamenii acestor timpuri sa nu aiba incredere in aceste influente, este gandirea logica. Conforma acestei gandiri, este foarte greu de acceptat ca ar putea fi o legatura credibila intre aceste doua evenimente: momentul nasterii unei persoane si pozitionarea astrilor pe cer. Este si mai greu de acceptat ideea ca toate persoanele nascute intr-un anumit moment vor avea un destin identic de-a lungul vietii lor. Pe de alta parte, este foarte adevarat ca oamenii nascuti sub acelasi semn zodiacal, chiar daca nu neaparat in acelasi moment din timp, au trasaturi de comportament comune in mare masura, nu insa si destin asemanator.

De fapt, ce este horoscopul? Stiinta sau pseudostiinta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *