Categorii
Software

Puterea si evolutia unui sistem de operare Linux

Cu siguranta termenul “sistem de operare” este cunoscut de noi toti dar cat de cunoscut este un sistem de operare UNIX (Linux)? Ce reprezinta acesta si cum ne poate ajuta?

Un sistem de operare Linux reprezinta o alternativa gratuita la solutiile oferite de Microsoft, sistemul de operare Windows. Pretul unei licente Windows poate incepe de la 400 de lei si poate depasi 1000 de lei. De ce sa nu profitam de alternativele pe care ni le ofera piata, de ce sa nu alegem un sistem gratuit in locul unui sistem pe care trebuie sa il cumparam?

Popularitatea sistemelor de operare Windows este foarte mare, mai ales pentru utilizatorii din Romania, aceste sisteme au fost partase la mai multe start-upuri ale dezvoltatorilor romani. Sistemele Linux s-au adresat, cel putin la inceput, utilizatorilor avansati. Procesul de instalare a unei aplicatii era destul de complicat dar pana la urma dezvoltatorii au gasit metode de a simplifica procesul. http://www.techcafe.ro/articole/aplicatii-smartphone-si-tableta/

Un bun exemplu de sistem de operare bazat pe arhitectura software UNIX este Ubuntu, dar nu este singurul, ar mai fi de metionat Fedora sau RedHat. Un sistem Linux poate oferi unui calculator aceeasi putere ca si un sistem Windows, piata software este plina de aplicatii alternative celor uzuale: aplicatii office gratuite, player-e media, solutii editare foto-video.

Companiile mici, la inceputul drumului, pot gasi in folosirea unui system Linux o reducere a costurilor de intretinere in IT, nefiind necesara cumpararea de licente. Linux nu este o arhitectura ce poate fi folosita pentru sistemele de operare pentru desktop, este de amintit faptul ca Android se bazeaza pe Linux dar si sistemul de operare mobil al Apple, iOS. Ramaneti cu ochii pe site-urile de stiri IT, o sa gasiti destule informatii utile pentru a va simplifica partea de tehnologie.

Piata ne ofera alternative, de multe ori ieftine sau chiar gratuite iar domeniul IT evolueaza pe zi ce trece, trebuie doar sa profitam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *