Recenzii Carti SF – Canonicatul Dunei, de Frank Herbert (Seria Dune)

posted in: Literatura | 0

Mai multe recenzii pentru carti sf pe CartiSF.info

Bene Gesseritul încă își pune întrebări in legatura cu Poteca de Aur a omenirii schitata de Împăratul-Zeu Leto II. Acum, ele trebuie să le facă față Onoratelor Matres, a căror operatiune de subjucgare a Vechiului Imperiu le primejduieste supraviețuirea.

Ordinul Surorilor trebuie să își reanalizeze metodele ancestrale: dainuirea este mai valoroasa decât manevrarea calculată? Există vreun scop mai important decât consolidarea puterii?

Pentru Bene Gesserit, situația este disperată, pentru ca au devenit ținta Onoratelor Matres, care au cucerit aproximativ în întregime Vechiul Imperiu, fiind dornice să insuseasca tehnologia și metodele puse la punct de Comunitatea Surorilor. Maica Superioară Darwi Odrade, situata la conducerea Comunității Surorilor, trebuie să urzeasca un plan pentru a combate Onoratele Matres.

Bene Gesseritul formeaza o nouă Dune pe planeta Canonicatului. Sheeana, raspunzatoare cu planul, așteaptă ivirea unui vierme de nisip. Subjugarea Onoratelor Matres a distrus Bene Tleilax, singurul Maestru Tleilaxu rămas fiind Scytale, prizonier al Comunității Surorilor. El poseda o taina tleilaxu: producerea de ghola, iar primul ghola format este al lui Miles Teg.

Bene Gesseritul mai poseda doi prizonieri pe Canonicat: Duncan Idaho și Murbella. Cea din urmă este recunoswcuta ca novice, fiind antrenată pentru a deveni Soră, în ciuda suspiciunilor că dorește să evadeze și să revină la Onoratele Matres.

Lampadas, un focar al culturii Bene Gesserit, este distrus de Onoratele Matres, dar Sora Lucilla reușește să scape, ducand cu ea mințile a milioane de Cucernice Maici. Lucilla este obligată să aterizeze pe Gammu, unde dă peste un grup de evrei refugiați în subteran. Rabinul îi oferă refugiu Lucillei, dar, pentru a-și salva structura, este nevoit să o ofere Onoratelor Matres. Înaintea acestui gest, îi face cunoștință cu Rebecca, o Maică Superioară sălbatică care a obtinut accesul la Celelalte Memorii fără a avea parte de pregatire Bene Gesserit. Lucilla și Rebecca își împărtășesc memoriile, cea din urmă obligandu-se să poarte memoriile de pe Lampadas, în siguranță, Comunității Surorilor. Lucilla este apoi inselata și dusă în fața Preacucernicei Mater Dama, care încearcă să o hotarasca să se alăture Onoratelor Matres, păstrându-și viața în schimbul secretelor Bene Gesserit. Incercarea Damei nu are succes, iar Lucilla este omorata.

Pe Canonicat, Odrade primeste de la Duncan Idaho recunoasterea că este mentat și că poarta amintirile a numeroase vieți ghola; chiar si asa, el nu dezvăluie viziunile tainice a 2 oameni. Între timp, sub amenintarea pregatirii Bene Gesserit, identitatea precedenta de Onorată Mater a Murbellei cedează, iar ea își dă seama că doreste să ajunga Bene Gesserit, ajungând să fie inițiată. Odrade simplifica regulamentul și, pentru prima oara, unui bărbat – Duncan – i se ingaduie să asiste la ritualul mirodeniei. Odrade crede că Bene Gesserit a savarsit o greseala temându-se de emoții și că, pentru a evolua, e nevoie să le accepte. Spre mulțumirea Ordradei, Murbella urmează calea care o preface în Cucernică Maică, supraviețuindu-i.

În continuare, Odrade descopera că Duncan și Sheeana au ajuns aliați. Sheeana nu dezvăluie că a luat în considerare trezirea memoriei lui Teg prin impregnare și nici Odrade nu banuieste că Sheeana are cheile închisorii lui Duncan din non-navă. Sheeana îi arată lui Scytale un mic vierme de nisip, batranul furnizor de mirodenie al Bene Gesseritului, devastandu-i acestuia principalul atu cu care se târgui. În cele din urmă Teg este desteptat de Sheeana, iar Odrade îl numeste din nou Bashar al forțelor militare ale Comunității Surorilor.Odrade convoacă o adunare a Bene Gesseritului, prezentandu-și planul de a ataca Onoratele Matres sub conducerea lui Teg. De asemenea, comunica competitoarele pentru succesiunea la funcția de Maică Superioară; ea își va împărtăși memoriile cu Murbella și Sheeana înainte de a pleca să se confrunte cu Preacucernica Mater.

Sub acoperirea diplomației Odradei, trupele Bene Gesseritului carmuite de Teg atacă Gamu. Teg își folosește abilitatea ascunsa de a observa non-navele cu scopul de a stapani sistemul. Supraviețuitorii atacului se retrag pe Junction, urmați de Teg. Victoria Bene Gesseritului pare iminenta și, în miezul razboiului, evreii (inclusib Rebecca și memoriile ei importante) se ascund în cadrul flotei Bene Gesserit.

Logno – consiliera șefă a Damei – o otrăvește pe Dama și preia controlul Onoratelor Matres. Intaia ei inițiativă o prinde pe Ordrade; acesta și Teg realizeaza prea tardiv că au fost prinși în capcană, Onoratele Matres utilizand o armă secreta pentru a metamorfoza esecul în victorie și capturând-o pe Odrade. Murbella salvează din trupele Bene Gesserit cât de mult poate și începe retractarea spre Canonicat. Odrade luase în calcul eșecul Bene Gesseritului și îi lăsase Murbellei indicatii pentru o ultimă lupta disperată. Murbella aterizeaza cu o navă mică, dându-se drept o Onorată Mater care, în incurcatura generală, a fugit din mijlocul Bene Gesseritului cu toate misterele lor. Incapabilă să își controleze furia, Logno o atacă, dar e ucisă de Murbella.

Îngrozite de bravura ei care dicteaza respect, celelalte Onorate Matres sunt forțate să o accepte ca noua lor carmuitoare. În timpul razboiului, Odrade este și ea ucisa, iar Murbella destainuie cu ea memoriile, ajungand și Maică Superioară.

Ascensiunea Murbellei spre conducere nu este vazuta ca o victorie de toate membrele Bene Gesserit. Unele fug pe Canonicat, printre care și Sheeana, care a avut o viziune și i se alătură lui Duncan. Cei doi evadează cu o non-navă gigantică, luându-i cu ei pe Scytale, Teg și pe evrei. În utlimul moment, Murbella își dă seama de planul lor, dar e incapabilă să îi retina.

Romanul se incheie deschizand o serie de întrebări fără răspuns, legate de contopirea Onoratelor Matres cu Bene Gesserit, de soarta celor care au fugit în non-navă (inclusiv rolul lui Scytale, transormarile lui Idaho și Teg, precum și scopul evreilor), despre identitatea personajelor asemănătoare zeilor din apitolul final al volumului și despre motivul care a provocat Onoratele Matres să revină înapoi în Vechiul Imperiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *