Redactarea unei lucrari de licenta

posted in: Facultate | 0

Redactarea lucrarii de licenta este o operatiune importanta care presupune la randul ei mai multe etape. Mai intai, trebuie sa se procedeze la asigurarea unei concordante intre structura preliminara si baza documentara si sa se faca corectiile si modificarile necesare.

Urmeaza etapa de delimitare si redactare a textului, pe capitole, subcapitole, studii de caz, concluzii, anexe, reprezentari grafice, imagini, bibliografie. Nu exista o reteta unica in redactarea unui text, dar se impun cateva aspecte care ofera lucrarii consistenta si relevanta:

  • exprimare concisa,
  • claritate,
  • inlantuirea logica a ideilor,
  • abordarea critica a problematicii,
  • originalitate,
  • respectarea normelor gramaticale si a celor ortografice si de punctuatie.

Ideile, opiniile, afirmatiile din textul lucrarii trebuie sa se bazeze pe bibliografia consultata si pe propriile analize. Este de preferat sa se faca distinctia intre rezultatele anterioare si cele ale absolventului, sa se poata depista cu usurinta contributia adusa in campul cercetarilor economice prin lucrarea asumata.

Un aspect deosebit de important consta in respectarea dreptului de autor reglementat prin legislatia internationala, europeana si romaneasca. In activitatea de redactare a lucrarii, in literatura de specialitate s-a impus formula EARS care inseamna Elimina Adauga Reorganizeaza Substituie. Aceasta presupune o adaptare permanenta a textului in functiei de documentatia realizata, evolutia cercetarilor in domeniu, cerintele coordonatorului stiintific, exigentele si importanta temei etc. Eliminarea se impune atunci cand informatiile despre subiect abunda si/sau se suprapun si sunt deja extrem de cunoscute. Adaugirile sunt necesare pentru argumentarea opiniilor exprimate si consolidarea textului si a concluziilor. Reorganizarea este o activitate necesara spre finalul lucrarii cu scopul stabilirii structurii finale, in functie de date si informatiile prezentate, de succesiunea logica a discursului stiintific. Substituirea nu inseamna eliminarea sau inlocuirea unor texte cu altele, ci mai degraba identificarea informatilor si argumentelor care sustin cercetarea si renuntarea la cele de prisos sau la cele arhicunoscute si mai putin necesare in construirea textului.

Unele lucrari de licenta au un caracter teoretic mai accentuat, iar altele mai aplicativ in functie de tema tratata se pot insera in cuprinsul acesteia studii de caz. Uneori lucrarea insasi este un studiu de caz. Indiferent de situatie, studiile de caz sunt necesare, obligatorii si utile in demersurile stiintifice. Pentru ilustrarea acestora puteti folosi in cuprinsul lucrarii casetarea informatilor prezentate.

Un text pentru o lucrare de licenta, poate fi ilustrat cu tabele, grafice, imagini etc. Utilizarea tabelelor si graficelor este mai mult decat necesara, deoarece acestea exprima evolutiile in timp a unor tendinte economice si sunt indispensabile pentru cercetarile economice. Pentru o mai buna operativitate, in structura sau cuprinsul lucrarii poate aparea o sectiune numita Lista tabelelor, graficelor si imaginilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.