Tehnologia, evolutie sau regres ?
S-a remarcat in ultima perioada ca pe langa multitudinea de avantaje aduse de tehnologie apar si multe dezavantaje. Daca in epocile trecute, ca modalitati de relaxare, de socializare, erau cantatul, recitarea de poezii, intrunirile sociale cu teme diverse de discutie, acum toate acestea s-au pierdut. Nu mai stim sa apreciem arta, frumosul si prin urmare nu mai stim sa aparam si sa valorificam adevaratele valori sociale esentiale pentru noi, ca indivizi. Astfel, daca pentru unii calculatorul este un mijloc de subzistenta, pentru altii o cale de a comunica informatii importante chiar si pentru umanitate, pentru o ultima categorie este o modalitate prin care timpul este petrecut fara ca de multe ori sa existe un scop precis stabilit de cel care se foloseste de obiectul in sine.
Computerul – prieten sau inamic ?
Ajungem treptat la o problema cruciala, pe care in ziua de azi nu o putem ocoli : computerul. Toti copiii sunt cuceriti de-a dreptul de aceasta cutie care le ofera imaginea unei noi lumi virtuale, pe care fie o pot privi, fie pot face chiar parte din ea prin intermediul jocului. Timpul trece, iar copilul tot in fata calculatorului se afla, uita sa iasa la joaca alaturi de prietenii sai, isi refuza parintii sa mearga la circ si prefera sa se joace si sa se joace… si iar sa se joace. Avem oare un prieten sau un inamic in familie atunci cand optam pentru un calculator ? Depinde din ce unghi priviti problema. Daca un asemnea obiect electronic de ultima generatie va serveste drept mijloc de subzistenta, comunicare necesara sau informare in diverse domenii, in mod evident devine nelipsit asmeni unui membru al familiei. Dar exista si cealalta extrema in care cad de obicei copiii, se inchid si aleg un prieten virtual in locul unuia real, aleg domeniul cibernetic in locul celui natural, decorata cu elemente vii ale naturii.
Comunicarea – chiea dezvoltarii
Si de aici facem trecerea catre societate si necesitatea comunicarii. Este in definitia naturii umane ca acesta sa fie o fiinta sociala, sa interactioneze cu semenii sai in conditii de libertate fara a-i fi adusa atingere catusi de putin drepturilor si libertatilor sale. Sunt multe persoane care din cauza tehnologiei, s-au izolat iar unii au ajuns chiar persoane antisociale dependente de domeniul de comunicare cibernetic, unde de multe ori nici macar nu stiu exact cu cine vorbesc si daca veridicitatea celor spuse au baza reala. Pentru ca a a comunica nu mai este o placere, ci o problema de care se izbesc tot mai multi tineri, se incearca sa se ajunga la subconstientul acestora prin diferite articole din ziare online, pe care probabil multi dintre ei le citesc.
Astfel ajungem sa constatam ca pe langa scopul initial, au inceput sa fie scrise tot mai multe articole cu referire la relatii. Mai mult, cei care au probleme si le este greu sa recunoasca acest lucru in viata reala, se folosesc de anonimat in domeniul web prin intermediul caruia sunt lamuriti de persoane specializate cu privire la dubiile si neintelegerile pe care le exprima. Pe langa aceste comunitati on-line, articolele ziarelor si revistelor incearca sa cuprinda o gama cat mai larga de teme in aceasta materie pentru a oferi completari informatiilor deja expuse de specialisti. Se spera o revenire a societatii la ce a fost odinioara si a dezvoltarii moralitatii, care din pacate in ultima perioada s-a facut tot mai greu remarcata. Cititi mai multe informatii in Ziarul Libertatea de Azi!
Lasă un răspuns