Categorii
Design Interior

Restaurarea cladirilor monumente de patrimoniu – intre trecut si prezent

In ultimii ani s-a ridicat din ce in ce mai des problema conservarii trecutului tarii noastre, de la acte si documente istorice la obiecte de arta ce se incearca a fi aduse inapoi in Romania si pana la „obiectele de arta” constituite de imobilele aflate in diverse orase din tara, adesea lasate in paragina si ne-apreciate la adevarata valoare.

Trecutul istoric al unei comunitati trebuie nu doar protejat, dar si transmis generatiilor viitoare intact,  pentru ca orice natiune sau comunitate traieste in prezent fiind definita de trecut, motiv pentru care grija fata de trecut si dragostea fata de cunoasterea si pastrarea acestuia trebuie sa fie nu doar un concept abstract, ci unul care poate fi transpus in realitate, prin restaurarea si conservarea unor importante elemente de patrimoniu.

Avand un patrimoniu cultural-istoric si etno-folcloric de mare valoare si atractivitate turistica, cu peste 700 de valori de patrimoniu cultural de interes national care s-au constituit ca valori ale patrimoniului universal sub egida UNESCO, tara noastra trebuie sa ia masuri pentru protejarea acestor adevarate nestemate istorice.

Marcate de pecetea demolarilor fara sens din perioada comunismului, strazile noastre nu mai sunt azi impanzite de capodopere arhitecturale, acestea fiind din ce in ce mai rare si lasand locul constructiilor noi, bazate pe sticla si otel. Devine astfel imperios necesara abordarea acestui subiect cat mai repede posibil, pentru a reusi sa se pastreze, macar in mica parte si atat cat este posibil, o parte din trecutul cultural, arhitectonic si, de ce nu, emotional al nostru.

Martori ai timpurilor apuse, cladirile ce azi se afla in paragina nu trebuiesc privite ca simple imobile, ci mai degraba tratate ca entitati vii ce au in detaliile lor componente ale unei identitati comunitare azi uitate, insa pe care o putem recapata prin respectarea unor procese de restaurare a acestora si de redare, din punct de vedere minimal daca nu altfel, a functiei pe care acestea o indeplineau la un moment dat.

Procesul de restaurare a unei cladiri este insa unul laborios, el trebuind sa urmeze anumite etape ce nu pot fi grabite, si asta nu neaparat doar din cauze financiare – problema obtinerii fondurilor necesare restaurarii unor astfel de cladiri este inca una delicata in tara noastra din cauza birocratiei exagerate, iar fondurile europene pot sosi cu intarzieri mult prea mari pentru a se dovedi practica accesarea lor.

Dincolo de acest gen de probleme apare insa perspectiva restaurarilor ce trebuiesc facute lent, pentru a nu pune si mai mult in pericol elementele deja fragile ce au fost supuse anilor de deteriorare lenta si expuse elementelor mediului. Din aceasta cauza orice proiect de restaurare va necesita nu doar atentie la detalii sau fonduri suficiente, ci si o perioada de timp care sa nu fie definita in zile sau chiar saptamani.

Elementele cele mai fragile din cadrul acestui tip de cladiri se vor dovedi mereu cele mai greu de restaurat, aici fiind vorba in primul rand de elementele de tamplarie din lemn,precum usi din lemn, usi interioare din lemn, obloane din lemn,  care nu au fost la momentul crearii tratate impotriva degradarii din partea elementelor mediului si care au fost primele ce au simtit trecerea timpului – sa nu uitam ca majoritatea acestor case au fost construite inainte de 1950 sau chiar mai devreme si au fost construite cu scopuri practice.

Astfel, elementele de tamplarie din lemn din cadrul acestor cladiri trebuie lasate in seama firmelor specializate de profil ce se ocupa de asemenea proiecte si care vor putea sa reinvie gloria fiecarui detaliu al lemnului, prin punerea in valoare a trasaturilor ce ii confera acestuia frumusetea si unicitatea specifica.

Deoarece lemnul este un material fragil, iar elementele de tamplarie din lemn ce au nevoie de restaurare sunt deja intr-o stare precara,  este nevoie de aplicarea de tehnici de reconstituire si restaurare a tamplariei din lemn care sa fie totodata delicate ca si proces tehnologic de prelucrare, cat si eficiente.

Nu trebuie ignorat aspectul estetic si integritatea structurala a intregii constructii in cadrul procesului de reconstituire si reconstructie a elementelor de tamplarie precum portitele de acces, usile interioare din lemn, obloanele din lemn ale cladirilor sau ramele ferestrelor de la aceste cladiri, deoarece greseala majora facuta in multe astfel de proiecte consta in ignorarea unor aspecte ce par minore, insa confera personalitate intregului ansamblu arhitectural si contribuie la aspectul final al cladirii in discutie.

Fiind vorba de elemente ce azi nu se mai creaza, din esente de lemn exotic sau rare, este nevoie de evaluarea cu atentie a fiecarei asemenea componente si restaurarea sa in mod adecvat pentru a ii pune in valoare frumusetea estompata de trecerea timpului. Pentru ca, de ce sa nu recunoastem, frumusetea sta mereu in detalii.

De Nerbotherm

Din 2006 fabrica NERBOTHERM este noul membru al familiei DC NEW MODE și este localizată în orașul Bekes din Ungaria. Activitatea noastră principală este prelucrarea lemnului iar experiența specialiștilor noștri garantează realizarea celor mai ambițioase proiecte inclusiv cele de restaurare și reconstituire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *