Rolul somnului in imbunatatirea memoriei

15/02/2017 | Autor: | Adaugat in categoria Nutritionism

Somnul este o stare naturala si reversibila de relativa inactivitate, in care raspunsul nostru la stimulii externi este mai redus.

Senzatia de somn apare la intervale regulate. Acest lucru este reglat de catre creier prin diverse mecanisme, cum ar fi eliberarea de hormoni care induc somnul. Acest hormon se numeste melatonina.

Din aceasta cauza, daca stam treji o perioada mai lunga de timp decat de obicei, ulterior vom avea tendinta sa dormim mai mult pentru a recupera din somnul pierdut. Daca acest lucru se intampla des si mai ales daca se intampla sa nu dormim o perioada mai lunga de timp, organismul nostru va avea de suferit.

Se considera ca somnul are rolul de a salva energie, de a reface resursele de energie si de a repara celulele organismului, in reglarea temperaturii corpului, in reglarea metabolismului si a functiei de aparare a organismului.

Dar deoarece unii oameni de stiinta sustin ca aceste lucru s-ar putea realiza si atunci cand suntem treji si constienti, s-a ajuns la concluzia ca somnul are un rol important si pentru functiile si sanatatea creierului.

Se considera ca somnul usureaza unele procese din interiorul creierului, precum detoxificarea acestuia, inlocuirea glicogenului din ficat, care se consuma pentru energie cat timp dormim si nu consumam alimente. Un alt rol foarte important pe care se pare ca il are somnul asupra creierului este de imbunatatire a memoriei. In timpul somnului se produce o consolidare a memoriei, cu organizarea si fixarea ideilor ce le-am retinut in timpul zilei in memoria de lunga durata.

Alimentatia este de asemenea o modalitate de imbunatatire a memoriei si a functiilor creierului. O  dieta potrivita creste puterea de concentrare si ajuta memoria pe termen lung. Acesta trebuie sa includa alimente precum: peste, fructe, legume, nuci.

Nutrientii continuti de aceste alimente ne influenteaza activitatea intregului organism, inclusiv cea a creierului. Exercita un efect benefic asupra functiilor cognitive, ne stimuleaza memoria si puterea de concentrare.

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Articolul n-a primit niciun vot inca. Fiti dvs. primul care-l voteaza!)
Încarc...

Autor:

Acest autor a publicat 3 articole pana in prezent.

Adauga un raspuns

Ultimele articole adaugate:


11/11/2020 | Autor:
Adaugat in categoria Umor

Vrei sa stii care sunt zodiile care vor straluci in aceasta luna? Atunci trebuie sa citesti cele de mai jos. Vezi pe iubesti.ro mai multe articole din domeniul astrologiei.     …

27/10/2020 | Autor:
Adaugat in categoria Arhitectura

Structurile de rezistenta la cutremure sunt foarte importante, iar specialistii tin cont de mai multe aspecte atunci cand proiecteaza cladirile. Arhipropub.ro arata unele dintre cele mai importante aspecte care pot …

18/10/2020 | Autor:
Adaugat in categoria Auto

Ca masina ta sa functioneze perfect trebuie sa aiba parte de piese de buna calitate. Performanta acesteia mai depinde si de verificarea si de inlocuirea componentelor defecte sau uzate. O …