Categorii
Automobile

Romania – cel mai semnificativ declin pe piata auto din Uniunea Europeana

Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a publicat datele conform carora Romania a cunoscut cel mai mare declin pe piata auto de la nivelul tarilor europene, pentru luna mai.

La nivelul pietei din Romania, inmatricularile de autoturisme noi au scazut cu aproximativ 47% ajungand la numarul de 4.107 unitati. Datele sunt comparate cu cele ale anului precendent atunci cand in aceeasi perioada, erau inregistrate 7.745 de autoturisme.

Cererea de masini noi a scazut simtitor in luna mai, fiind inregistrate 1.042.742 de unitati cumparate, in spatiu comunitar, potrivit Bloomberg. Astfel, se poate aprecia ca valorile din acest an sunt cele mai mici din anul 1993 si pana in prezent, atunci cand au fost inscrise mai putin de un million de autoturisme.
Alte tari europene care au mai anuntat o scadere a pietei auto conform datelor, sunt Spania cu 2,6%, Italia cu 8%, Germania cu 9,9%, Franta cu 10,4% in timp ce Marea Britanie anunta o crestere de 11%.

Scaderile lunii mai au urmat cresterilor din luna aprilie, cand s-au inregistrat cu 1,7% mai multe inmatriculari ale autoturismelor, acesta fiind primul progres in vanzari dupa o perioada de aproximativ 18 luni de scaderi consecutive. In Romania, datele releva procente cu 20,9% mai putin, de pana la 20.582 de unitati in primele cinci luni ale anului 2013, comparativ cu 26.017 unitati fata de perioada similara a anului trecut.

Datele ACEA fac referire la pietele auto din 29 de tari europene, 26 dintre acestea fiind membre ale Uniunii Europene cu exceptia Maltei, alaturi de trei state EFTA si anume Islanda, Norvegia si Elvetia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *