Scurt istoric al artei fierului forjat

posted in: Arhitectura | 0

O traditie de milenii, prelucrarea fierului forjat a ocupat un loc important in istoria artei decorative. Mestesugul prelucrarii fierului forjat, se spune ca a inceput in secolul XIV-XII i.e.n., dar arheologi au gasit sulite fabricate din fier care dateaza din 4000 i.e.n.

Prin secolul XVI i.e.n, in Imperiul Hatit, au inceput oamenii sa topeasca fierul si sa il utilizeze pentru confectionarea sabiilor, castilor, topoarelo si cutitelor. Imperiul a disparut, dar mestesugul prelucrarii fierului s-a raspandit prin regiune si a ajutat omenirea sa treaca de la Epoca Bronzului la Epoca de Fier.

Forjarea fierului a cunoscut o perioada de inflorire intre secolele XVI-XVIII, pe atunci se lucra totul manual. In secolul XVIII a inceput industrializarea acestui mestesug prin construirea maim ultor uzine unde sa fabricau arme. Totodata cu aparitia uzinelor a inceput si trecerea de la prelucrarea manuala la utilizarea masinariilor, ciocanelor cu paqrghie, iar apoi a ciocanelor cu aburi. Un secol mai tarziu au trecut la s-au inlocuit cu masini hidraulice, automatizand foarte mult procesul de forjare a fierului.

O legenda povesteste ca un maistru fierar a fost salvat de Iulius Caesar, iar ca rasplata i-a fabricat generalului roman o spada invincibila din fierul gasit intr-un meteorit cazut pe pamant, a fost batut trei zile si trei nopti, iar apoi scufundat in sange de leu.

Prelucrarea fierului forjat, ca arta, a inceput sa infloreasca in epoca renascentista, cand obiectele de arta din fier forjat devenind opere de un mare prestigiu. Descoperirea usurintei turnarii metalului a dat nastere nenumaratelor sculpturi din fier forjat si detaliilor dcorative. O perioada mai tarziu, <a href=”http://producator-elemente-fier-forjat.ro”>fierul forjat</a> a inceput sa fie utilizat din ce in ce mai mult in arhitectura, fiind utlizat pentru confectionarea de grilaje, porti, balcoane si garduri.

Fiind rezistent la conditiile de vreme, majoritatea obiectelor din metal sunt si acum in conditii foarte bune si atrag atentia privitorilor, chiar si in zilele nostre, prin vechimea si frumusetea lor.

Fierul forjat este utilizat din ce in ce mai des si la locuintele contemporane, fiind durabile si elegante. <a href=”http://producator-elemente-fier-forjat.ro”>Producatori de Fier Forjat</a> din toata tara ofera elemente decorative din fier forjat pentru toate gusturile, dar prelucrarea manuala a devenit din ce in ce mai rara, dar cu atat mai frumoasa si pretioasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *