Semnificatia bucatelor traditionale de Paste

posted in: Spiritualitate/Credinta | 0

Pastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinismului si este un moment deosebit, in care ne retragem din viata tumultoasa pentru a petrece timp de calitate alaturi de familie. Cu ocazia sarbatorilor, membrii familiei se aduna in jurul mesei festive si savureaza bucatele pregatite cu multa munca. Exista mai multe traditii si obiceiuri de Paste, iar mancarurile servite au de asemenea multiple semnificatii. Din cauza simbolurilor, bucatele traditionale nu pot sa lipseasca de la nici o masa de sarbatoare.

Bucatele asezate pe masa festiva au valoare simbolica si au, astfel, o legatura puternica cu aceasta sarbatoare importanta. Semnificatia alimentelor este foarte importanta, astfel se poate explica si faptul ca crestinii le duc la biserica ca sa fie sfintite mai ales bucate care urmeaza sa fie servite cu ocazia sarbatoarei. Conform traditiilor, gospodinele incep sa pregateasca bucatele in Sambata Mare, exceptie fiind ouale, care se vopsesc in Joia Mare.

Simbolul bucatelor de Paste

Oua: sunt nelipsite cu siguranta de pe mesele festive. Ouale vopsite fac parte din cele mai importante simboluri pascale. Crestinii sarbatoresc cu ocazia Pastelui Invierea lui Iisus, precum si triumful vietii asupra mortii. Ouale sunt in stransa legatura cu Pastele, deoarece simbolizeaza renasterea, viata si inceputul. La inceput, ouale au fost vopsite doar in rosu, culoare care simbolizeaza sangele lui Hristos, precum si jertfa Lui.

Mielul: mielul este simbolul lui Iisus, deoarece si El a fost sacrificat ca sa spele pacatele oamenilor. De aici provine si zicala „Iisus este mielul lui Dumnezeu”. Conform traditiilor, mielul este sacrificat in ziua cand Mantuitorul a fost rastignit. De pe masa nu pot sa lipseasca preparatele din miel, care fac parte deja din traditia de Paste. Din miel se pot prepara foarte multe mancaruri, precum friptura, drob si supa.

Pasca: se prepara doar odata pe an. Este o paine dulce si are forma rotunda. Gospodinele umpla pasca cu mirodenii, ca sa fie cat mai gustoasa. Pasca simbolizeaza de fapt promisiunea invierii. De asemenea pasca mai simbolizeaza si coroana cu spini care a fost purtata de catre Iisus. De obicei in mijloc gospodinele fac o cruce, care este simbolul crestinismului. Crestinii duc in fiecare an pasca la biserica ca sa fie sfintita.

Cozonac: cozonacul ca si pasca este o paine dulce, care aduce aminte de Inviere si de renastere. Gospodinele obisnuiesc sa prepare pntru Paste atat pasca cat si cozonaci.

Iepuras: iepurele simbolizeaza primavara si fertilitatea. Acest simbol este preluat din traditiile germane, iar ei le-au preluat de la festivalurile pagane, care se tineau acum mult timp in urma. De Paste nu se consuma carne de iepure. Iepurele poate fi intalnit mai ales cand vine vorba despre desert, sub forma de iepure de Paste din ciocolata.

Pestele: sunt fiinte des amintite in Biblie si astfel sunt des servite si pe masa de Paste.

Pe artcrew.ro gasiti mai multe detalii despre traditiile si obiceiurile romanesti. Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, va uram multa sanatate si liniste sufleteasca! Si nu uitati, in aceste zile speciale, ca bucatele care sunt asezate pe masa de Pasti aduc aminte de istoria si importanta Pastelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *