Servicii de transport marfuri

posted in: Transporturi | 0

Transporturile sunt in principiu una dintre ramurile cele mai importante ale economiei, fiind un sector in care se invart sume mari de bani. In principiu, exista trei cai principale de transport de marfuri: pe cale rutiera, pe cale ferata si pe apa.

Daca cele pe cale ferata si cele pe apa sunt destinate in special cantitatilor mari de peste 20-40 de tone de marfa, cele pe cale rutiera sunt folosite mai mult de firmele ce au nevoie de transporturi de volum si masa limitata, de pana in 20 de de tone.

 

Astfel, odata cu evolutia burselor de transport, numarul firmelor care ofera servicii de transport marfuri a crescut simtitor. De regula, se pot distinge 2 tipuri de astfel de firma:

  • Cele cu flote mari, de peste 20 de masini. De regula, sunt doar case de expeditii care accepta doar comenzi de volum mare sau in transport grupat;
  • Cele cu 1-5 camioane de tonaj mic – de 3,5 sau 7 tone. De regula, sunt preferate de producatorii mai mici, intrucat ofera posibilitatea de a transporta marfa in regim dedicat. Astfel, marfa ajunge in termen de 12-18 ore la destinatie, fiind de multe ori preferate in detrimentul camioanelor mari care au mai multe incarcari si un termen mai mare de livrare.

 

Cele mai multe comenzi sunt de regula preluate de pe bursele de transporturi. Totusi, in cazul firmelor de buna credinta, exista posibilitatea ca marii producatori sa ii contracteze pentru transporturi regulate, fara ca firmele sa mai intervina pe burse.

In ceea ce priveste incasatul comenzilor, perioada de plata este de regula de 30 de zile de la data livrarii facturilor, insa in cazul comenzilor urgente, se poate plati si cash, cu conditia ca plata sa fie facuta la descarcare cash, catre sofer, sau prin transfer bancar – cu confirmare de primire/trimitere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.