Categorii
Vacante

Sfaturi la bordul vapoarelor de croaziera

Din experienta de 5 ani de lucru la bordul vapoarelor de croaziera am invatat ca pot obtine, ca si turist, mult mai multe de la vacanta mea. Companiile de croaziera au o politica speciala vis-a-vis de ceea ce doresc turistii, pentru a-i fideliza, pentru a-i bucura si face diferenta, intr-o piata concurentiala acerba, aceea a croazielelor pe mari si oceane. Personalul acestor vapoare de croaziera isi iau lucrul in serios dar, daca nu sunt stimulati, va pot cauza neplaceri, cu sau fara cunostinta dumneavoastra.
Am pregatit cateva sfaturi la bord, pentru a va scuti de aceste eventuale neplaceri.
Pe majoritatea vapoarelor de croaziera, exista doua optiuni pentru servirea pranzului si a cinei. Ele sunt legate de grupele de turisti care pot lua loc, in comun, la mesele din restaurant. Dat fiind numarul mare de oaspeti, restaurantele nu pot primi pe toata lumea in acelasi timp. Prin urmare, puteti lua pranzul si cina in primul „service” sau in al doilea, fiecare cu o perioada de aproximativ 1 ora si jumatate. Pentru a reusi sa va incadrati in orarul dorit, este de preferat sa va exprimati dorinta vis-a-vis de ora de masa inca din prima zi de croaziera, bineinteles, daca nu cumva reusiti sa faceti acest lucru atunci cand va rezervati croaziera cu agentul de turism. Daca doriti sa mergeti la culcare mai devreme, o sa vreti sa cinati in primul serviciu. Daca, in schimb, sunteti amatori ai vietii de noapte, posibil sa doriti sa va incadrati la al doilea „service”.

Ospatarii, cameristii si barmanii sunt platiti de catre companiile de croaziera in functie de mai multe lucruri: gradul de ocupare al vaporului, numarul de pasageri care le sunt repartizati (numar de camere, mese in restaurant etc), gradul de satisfactie al acestora fiind determinant. De ce? Pentru ca, pe majoritatea vaselor de croaziera, toti pasagerii sunt rugati sa lase un bacsis oficial (tips), acesta fiind repartizat personalului de bord, dupa terminarea croazierei. Daca toata lumea este multumita, nu exista multe motive pentru anularea acestor tips-uri. In afara de bacsisul „oficial”, puteti sa va exprimati multumirea personal, in timpul croazierei. Sfatul meu este sa nu va platiti cameristii sau ospatarii din prima zi. Lasati-i sa-si faca treaba si in functie de cum se descurca, acordati-le o mica atentie in a doua sau a treia zi de cruise. Este de preferat sa incercati sa creati o legatura personala cu acestia. O sa vedeti, toti o sa fie incantati sa isi povesteasca viata la bord, sa va dea sfaturi in legatura cu locurile de vazut sau lucrurile de facut la bord. Daca, in schimb, n-o sa le dati atentie, puteti avea surprize neplacute. Nu as vrea sa intru in detalii dar pot sa va garantez ca 5 dolari pe zi nu inseamna nimic, luand in calcul eforturile pe care le-ati facut pentru planificarea si rezervarea unei astfel de vacante.
La momentul in care va achizitionati croaziera, asigurati-va ca stiti bine itinerariul si informati-va despre orasele prin care treceti. Marea majoritatea a companiilor de croaziera pun la dispozitia turistilor excursii organizate, care pot fi rezervate premergator croazierei in sine. Deoarece locurile disponibile sunt limitate, ati putea sa pierdeti vizita la obiectivul turistic favorit, daca nu achizitionati excursiile dinainte.
As include in lista de sfaturi de calatorie si o serie de lucruri legate de comportamentul la bord. Luati-va cu dumneavoastra tinute elegante, de seara. Exista restaurante sau evenimente pe vapor unde nu sunt permise hainele de strada, obisnuite ci doresc sa creeze o atmosfera eleganta, festiva. Orice croaziera impune, in prima zi, exersarea unei alarme, pentru a familiariza pasagerii cu situatiile reale, de urgenta. Prezenta la aceste „drills” este obligatorie. Luati acest exercitiu in serios pentru ca, de el depinde viata dumneavoastra. Personalul de bord este bine instruit dar trebuie sa stiti cum sa va ajutati singuri.
Una peste alta, croazierele sunt un vis pentru majoritatea romanilor, din cauza preturilor destul de mari, a faptul ca imbarcarile se fac, in mod obisnuit, din porturi indepartate de Romania iar biletele de avion costa destul de mult. Eu as recomanda o vacanta pe un vapor de croaziera de 5 stele, unde beneficiati de „totul inclus” (cazare, asistenta, mancare, unele bauturi racoritoare) in locul uneia in Turcia, in care nu beneficiez decat de cazare, masa si plaja, fara posibilitatea de a vedea atat de multe alte locuri si interactiona cu atat de multe culturi. Tarifele sunt similare iar experientele incomparabile, in detrimentul sejururilor turcesti. Croazierele achizitionate din timp, laolalta cu biletele de avion low-cost cumparate „la oferta”, pot face posibila vacanta dumneavoastra pe marile si oceanele lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *