Categorii
Comunicate de presa ONG-uri

Finalizarea proiectului ,,Scoala este super!”

Fundatia JOYO – Sprijin Socio-Educativ pentru Copii, Tineri si Familii in Dificultate, in colaborare cu Fundatia United Way Romania, a finalizat in decembrie 2019 implementarea proiectului ,,Scoala este super!”. Scopul proiectului a fost cresterea accesului la educatie, prevenirea abandonului scolar si integrarea socio-profesionala a copiilor si tinerilor din familii dezavantajate. Proiectul ,,Scoala este super!” s-a desfasurat pe o perioada de 12 luni, in centrul social de zi ,,Casa Florian” al Fundatiei JOYO si a fost partial sustinut financiar de Fundatia United Way Romania.

Activitatile derulate in cadrul proiectului:

-activitati educationale pentru copii (realizarea temelor scolare, formarea si dezvoltarea deprinderilor de studiu independent, activitati de dezvoltare a deprinderilor de autonomie personala si sociala);

-asigurarea de rechizite scolare pentru copii;

-asistenta sociala pentru parinti si copii;

-consiliere in cariera pentru tineri si tineri adulti ;

-“Academia Parintilor” (sesiuni lunare de educatie parentala);

-“Academia Profesorilor” (intalniri periodice cu profesorii din scolile frecventate de copiii sprijiniti in proiect).

Rezultate obtinute prin implementarea proiectului:

-90 de copii de varsta scolara proveniti din familii dezavantajate au fost mentinuti in scoala ;

-90 de copii au fost instruiti pe tema sigurantei si abuzurilor din spatiul virtual,

-78 de parinti si-au imbunatatit abilitatile parentale;

-28 de cadre didactice din 6 unitati scolare au participat la workshopurile din cadrul ,,Academiei profesorilor”;

-35 de tineri si parinti au beneficiat de consiliere in cariera in vederea incluziunii profesionale;

-10 tineri cu varsta intre 16 si 35 de ani au fost sprijiniti sa finalizeze cursuri de calificare;

-195 de voluntari au participat la activitati de voluntariat in beneficiul grupului tinta.

 

Fundatia United Way Romania sustine programe si initiative sociale, cu un impact major, pozitiv si direct asupra calitatii vietii copiilor, adultilor si varstnicilor aflati in dificultate. Activitatea Fundatiei se concentreaza pe trei directii fundamentale: educatie, sanatate si integrare. United Way Romania, la nivel de comunitate, mobilizeaza si coordoneaza eforturile voluntarilor si donatorilor din organizatii si  companii, pentru crearea unei retele de servicii in comunitate cu scopul imbunatatirii situatiei persoanelor dezavantajate.

Fundatia JOYO este o organizatie nonguvernamentala care deruleaza proiecte si programe socio-educative pentru copii, tineri si familii din grupuri vulnerabile, cu scopul prevenirii abandonului scolar si familial si facilitarii accessului la educatie si cresterii sanselor de integrare socio-profesionale a acestora.

Categorii
Familie

Tot ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi

Tot ce trebuie sa stii despre pilula de a doua ziTi-ai facut vreodata griji in privinta unei sarcini nedorite? In momentul in care ajungi in situatia asta pilula de a doua zi este cea mai accesibila metoda care se afla la indemana oricui.

   Stii care este diferenta dintre pilula de a doua zi si alte metode contraceptive?

Contraceptia de urgenta precum pilula de a doua zi se foloseste intotdeuna dupa contactul sexual neprotejat.  Pilula de a doua zi are in general o rata de succes de 99% dar asta doar daca este folosita in 24 de ore. Dupa aceasta perioada de timp pilula de a doua zi isi scade eficienta si ajunge la 85%. Daca perioada de timp este totusi mai mare de 49 de ore aceasta va avea o eficienta de doar 58%.

Daca ai folosit pilula de a doua zi atunci stii cat de mult te-a ajutat. Motivul pentru care a functionat este ca ai folosit-o imediat dupa contactul sexual. Dar, te-ai intrebat vreodata daca pilula de a doua zi te va impiedica intr-o zi sa ramai insarcinata? Afla ca nu ai niciun motiv pentru a te ingrijora. Medicii ginecologi asigura ca pilula de a doua zi nu afecteaza sub nicio forma sansa de a ramane insarcinata in viitor.  Acceseaza sexgen.ro pentru a afla mai multe informatii despre pilula de a doua zi.

Ce contine pilula de a doua zi? Ei bine, aceasta contine levonorgestrel, o substanta care se regaseste in general in pilule contraceptive. Aceasta substanta are rolul de a preveni sau de a intarzia eliberarea ovulului in ovar iar in acest mod se va evita instalarea sarcinii.  Tot ce trebuie sa retii este ca aceasta trebuie sa fie administrata in primele 72 de ore de la contactul sexual. Daca o vei folosi dupa acest interval nu va mai avea niciun efect.

Pilula de a doua zi se elibereaza fara prescriptie medicala deoarece nu prezinta riscuri majore. Este o solutie rapida si eficienta care te poate ajuta sa previi o sarcina nedorita.

Categorii
Lifestyle Societate

Motivele pentru care oamenii nu își doresc întâlniri online prin intermediul aplicațiilor de dating

Deși înțeleg reclamațiile comune referitoare la aplicațiile de dating, mulți oameni au ajuns să le dea târcoale și au găsit dragoste adevărată și repede într-o aplicație sau un site de matrimoniale, așa că trebuie să mai existe ceva în spatele scenelor, pentru cei care le urăsc.

Unii ar putea fi pur și simplu speriați. Teama de a vă pune acolo pentru ca întregul oraș să vadă că sunteți singur și să căutați este uneori foarte greu pentru unii oameni, mai ales dacă au fost singuri pentru mai mult timp sau o istorie a relațiilor pe termen scurt. Oamenii se simt jenați să se întoarcă pe internet și să fie judecati de oameni pentru că nu se află într-o relație sau că nu au ultimul lucru. Teama de eșec poate intra în joc aici, fără să-și dea seama, și în spatele scenei.

Dar aceste temeri sunt nefondate – pentru că persoanele din aplicațiile de întâlniri sunt de asemenea singure și in căutare, și nu există nicio rușine în asta. Ești cineva care știe ce vrea și investește timp în căutarea acestui lucru. Bravo tie!

Teama de respingere poate juca, de asemenea, un rol în ceea ce privește motivul pentru care unele persoane evită aplicațiile de matrimoniale. Ca și cum oamenii nu primesc destule “like-uri” pe contul lor de Instagram, persoanele din mediul online o iau personal chiar dacă persoana carora le-au scris sau le-au dat “swipe on”nu le-a trimis mesaj înapoi. Este în regulă! Exista un milion de posibile motive pentru care persoana nu le-a scris inapoi, si 99.9% din timp, care nu are nimic de-a face cu atractivitate si valoare ca persoana.

De ce trebuie sa aveți aceleași aptitudini pentru întâlnirile online ca si pentru întâlnirile din viata reala”.

Dar chiar dacă vei merge pe ruta IRL, iată adevărul: Va trebui să faci efortul ,indiferent unde incercati să întâlniți oameni Am auzit doar o poveste despre un prieten al unei prietene care s-a îndrăgostit și s-a căsătorit cu tipul de cablu care s-a arătat la ușa ei.

.Majoritatea oamenilor aleg întâlnirea online, deoarece este mai ușor și consumă mai puțin timp decât să mergi în oraș la o grămadă de grupuri care speră că există o persoană interesantă care se întâmplă să fie singură, atractivă pentru tine și atrasă de tine. Și la fel ca atunci când întâlnești pe cineva printr-o aplicație, va trebui să ai accent și intenție, să fii comunicativ, să ai granițe și să fii deschis și dispus să riști respingerea, ca să numim câteva, atunci când încearcă să faci conexiuni romantice în viața reală .

Dacă se dovedește că urăști întâlnirea offline, precum și online, acesta ar putea fi un semn că este timpul să vă relaxați și să faceți un pic de jurnal despre temerile dvs și esecurile tale cu privere la întâlniri. Este posibil să fie nevoie să vă adresați acelor lucruri mai profunde înainte de a găsi în sfârșit o persoană grozavă cu care să vă împărtășiți viața.

Categorii
Societate

Specialistii preconizeaza schimbari majore: Dispar evaluarile anuale

Angajati se asteapta la feedback. De fapt, 96% dintre ei declara ca doresc feedback regulat de la superiorii lor, in loc sa astepte pentru evaluarea anuala. In acest fel, ar stii din timp ce pot schimba si ce lucruri ar putea imbunatati. Specialistii preconizeaza ca lucrurile se vor schimba destul de mult, iar discutiile anuale anoste vor disparea in timp, fiind inlocuite de feedback-uri mai dese, constructive si eficente.

Managementul performantei evolueaza

Exista o serie de domenii care exceleaza in managementul performantei. Acest lucru este demonstrat de profiturile enorme pe care le fac, in conditiile in care angajtii sunt in continuare fericiti si declara ca nu ar schimba cariera in viitorul apropiat. In topul carierelor sunt in general cele din domnii precum IT sau industria modelelor online. Desi sunt doua piete total diferite, este important de mentionat faptul ca exista domenii care au inteles ca performanta se obtine prin munca si prin atentie oferita angajatilor.

,,Nu avem evlauari anuale la studio. Intr-un an se pot schimba foarte multe. Avem colege care poata intr-un singur an obtin suma de bani pe care si-o doresc pentru a achizitiona o masina, sau chiar o casa, iar apoi se specializeaza intr-un alt domeniu. Nu credem in eficienta evaluarilor anuale. Trainerii nostri sunt instruiti sa ofere in mod constant feedback si sa poarte discutii face-to-face cu modelele pentru a ne asigura ca ambele parti sunt multumite.” a delcarat Robert, manager al unui studio de modele din capitala.

De ce dispar evaluarile anuale

Exista o serie de motive pentru care specialistii au ajuns la concluzia ca evaluarile anuale nu isi mai au rostul, iar printre acestea se numara:

  • Feedback-ul vine prea tarziu – daca se asteapta un an de zile pentru feedback, exista riscul ca angajatul sa plece din firma fara a stii macar ce putea inbunatati, ori unde a gresit;
  • Feedback-ul este oferit de oamenii nepotriviti – in general, feedback-ul vine de la un manager cu care angajatul nici macar nu intra in contact, iar acest lucru nu ajuta la dezvoltarea randamentului. Feedback-ul ar trebui solicitat de la colegi si de la liderii de echipa cu care se lucreaza direct;
  • Managerii nu stiu sa evalueze performanta – formularele disponibile pe internet nu se pot plia tuturor companiilor. Tocmai de aceea, este important ca managerii sa invete cum pot evolua corect performantele;
  • O sedinta prea aglomerata – a inghesui in cadrul unei sedinte munca unui om dintr-un an este pur si simplu prea mult. Se vor pierde multe detalii pe parcurs si riscati sa nu aduceti niciun ajutor angajatului.
Categorii
Comunicate de presa Divertisment Lifestyle Sanatate Societate

Fii mai fericit prin 5 metode simple si la indemana. Tu ce metoda preferi?

Fii mai fericit prin 5 metode simple si la indemana. Tu ce metoda preferi?

 

Stresul si ritmul alert de viata ne produc o serie de neplaceri, tocmai de aceea e important sa ne regasim echilibrul. Insa cei mai multi dintre noi am uitat care sunt activitatile care ne fac placere si ne ajuta sa ne relaxam, nu stim cum putem sa fim mai fericiti sau macar mai relaxati ori nu mai credem ca fericirea sta in lucruri simple. Insa, puse in aplicare, metodele de mai jos iti vor arata ca sa fii mai fericit se poate si nu e chiar atat de greu pe cat credeai.

1. Fa o lista cu ce iti place sa faci si include actiunile in programul tau zilic

Urmam in fiecare zi reguli care ne fac tenul sau trupul mai frumos, precum demachiatul sau aplicarea cremei, insa, de multe ori, uitam de sufletul si de psihicul nostru. Tocmai de aceea, fa o lista cu activitatile care iti fac placere si introdu cate 3 in fiecare zi. Vei vedea ca, in timp, vei fi mai relaxata si mai optimista.

Nu e nevoie sa fie aceleasi, poti alterna, poti diversifica. Insa e important sa fie usor de realizat, pentru a-ti putea schimba starea. Daca iti plac excursiile, probabil ca nu vei putea sa faci asta in fiecare zi, dar, cu siguranta, gasesti 3 lucruri care iti plac si care pot face parte din rutina zilnica.

2. Lucrezi prea mult la calculator? Introdu in programul tau o actiune in care iti folosesti mainile

In urma cu ani de zile, femeile aveau timp de tricotat, crosetat si gatit, activitati care le relaxau daca erau facute din placere si nu doar din necesitate. Fa si tu obiecte handmade. Poti incepe cu ceva mic si, daca iti place si te pricepi, poti sa cresti inclusiv complexitatea.

Gateste o reteta noua, interesanta, insa cu cel putin doua ore inainte de a ti se face foame. Altfel, toata placerea gatitului si a inovarii se va transforma in stresul de a termina cat mai repede, pentru a-ti potoli foamea.

Picteaza, zugraveste. Acum e atat de simplu sa zugravesti, incat poate parea o joaca de copil. Ai nevoie doar de lavabila, un trafalet mic sau o pensula. Restul va veni de la sine.

3. Citeste o carne antrenanta

Cercetarile spun ca o carte care te prinde poate sa rupa cercul vicios al gandurilor negative. Si e normal sa le intample asta, pentru ca atunci cand citesti cu interes, mintea ta e ocupata sa imagineze, sa inteleaga, sa urmeze firul povestii si nu mai are cum sa rumege aceleasi ganduri care iti provoaca stres si disconfort.

In plus, cititul e o activitate care dureaza si e nevoie de minim 2 minute pentru a-ti schimba starea. Dar, cu cat stai mai mult intr-o stare placuta, cu atat va fi mai benefic pentru psihicul tau. Asadar… tu ce carte citesti azi?

4. Vorbeste cu un prieten in fiecare zi

Despre nimicuri, despre lucruri importante… nu conteaza. Dar socializarea si comunicarea ne fac bine si cine e mai potrivit pentru asta, daca nu un prieten? Nu e nevoie sa porti conversatii lungi sau cu insemnatate mare.  E nevoie doar sa fii tu insuti si sa ai parte de apropierea sufleteasca, nu neaparat fizica, a unui prieten.

5. Ia-ti o pauza doar pentru tine

Uneori, e nevoie sa stam doar noi cu noi insine, fara galagia si influenta celor dn jur. E nevoie sa ramanem singuri, cu gandurile noastre, sa ne dam seama ce ne dorim, ce asteptari avem de la viata sau pur si simplu sa ne relaxam, fara sa fim intrerupti. Ia-ti si tu o pauza de la tot si asculta-ti gandurile.

Pe langa metodele de mai sus, poti opta pentru sport, care e benefic si esential pentru o viata sanatoasa, pentru o iesire cu prietenii, un film bun sau, de ce nu, sa razi in hohote citind glume.

Asadar, tu pentru ce metoda de relaxare si a petrecerii timpului liber optezi? Care e cea mai eficienta pentru tine?

Categorii
Servicii Societate Spiritualitate/Credinta

Ai grija ca serviciile funerare sa includa tanatopraxie imbalsamare profesionala!

Se spune ca omul primeste ajutor divin, sa faca fata tuturor incercarilor vietii. Da, este greu sa pierzi pe cineva drag, dar in acele momente durerea iti este anesteziata de doua aspecte:

-sunt multe de facut si nu este timp sa te gandesti intens la intreaga grozavie a mortii

-sunt alaturi de tine multi oameni si numai dupa ce ramai singur poti exterioriza durerea.

In acele momente dramatice trebuie sa actionezi rapid si intelept, adica sa intelegi urmatoarele aspecte:

-este practic imposibil sa organizezi ireprosabil o ceremonie funerara, fara implicarea specialistilor! O inmormantare se descompune in atat de multe secvente, incat, fiindca nu ai experienta organizarii si inlantuirii logice a acestora, nu te vei incadra in timp si nu vei face totul perfect, cum ti-ai dori.

-alege firma de pompe funebre care garanteaza cele mai bune servicii de tanatopraxie imbalsamare profesionala sa fii sigur ca defunctul va ramane intr-o lumina pozitiva in memoria celor care l-au cunoscut si ca nu ii vei dezamagi pe participantii la ceremonie. Mirosurile dubioase erau permise, cand stiinta nu avansase suficient si nu existau subtantele de conservare perfecta a trupului neinsufletit. Vremea in care pe esofagul decedatului se turna var stins a disparut. Acum gestul ni s-ar parea barbar, fiindca totul se rezolva garantat cu o injectie de conservare, avand un efect de pana la 10 zile.

O imbalsamare defectuoasa afecteaza pe multi. Iata lista oamenilor care vor fi deranjati de faptul ca nu ai acordat atentia cuvenita acestui aspect important:

-participantii la priveghi si la inmormantare. In calitate de apartinator ai datoria de onoare sa le asiguri celor care vin sa iti fie alaturi in cele mai grele momente o atmosfera decenta. Costurile nu intra in discutie, cand discutam de imaginea defunctului, de datoria morala a apartinatorilor si de sanatatea participantilor la ceremonie.

-preotul care se ocupa de slujba si va fi deranjat de mirosul neplacut. In general nu te mai poti concentra, cand simti izuri amenintatoare in apropierea ta.

-personalul care manipuleaza sicriul.

Trebuie sa va spun ca nici pachetelele cu mancare si colacii cu coliva nu mai produc placere, cand apar astfel de probleme. Evident ca oamenilor le este jena sa faca reprosuri, dar din gesturile lor poti lua pulsul atmosferei generale. Fa in asa fel, incat cei din cortegiul funerar sa nu mearga cu batistele la nas tot drumul si sa primeasca fara retinere tot ce se imparte in memoria decedatului!

Din fericire pentru noi, romanii, avem la dispozitie firme de servicii funerare cu experienta, capabile sa ofere servicii de calitate premium si imbalsamare garantata si pentru mai multe zile, in cazul in care ceremonia se impune sa fie amanata pentru sosirea apartinatorilor din strainatate.

Putem spune ca firmele de pompe funebre din Romania sunt compatibile cu cele din tarile dezvoltate ale lumii si in acest mod ne putem indeplini indatoririle fata de cei dragi.

Atat imbalsamarea si toaletarea, cat si transportul decedatilor se face decent, parastasele organizate in memoria lor fiind de asemenea adevarate ospete.

Se impune sa fim atenti cu cei dragi si sa le aparam memoria si dupa ce nu vor mai fi printre noi!

https://www.funerare-ieftine.ro

Categorii
Arta culinara Familie Nutritionism

Fructele care te fac bine

Poate nu te dai in vant dupa fructe, insa cele 2 recomandari pe care ti le facem mai jos o sa te convinga!

Merisoarelor li se mai spune si doctorul rinichi, pe langa faptul ca in cosmetica s-a dovedit ca incetinesc procesul de imbatranire. In pus, inca din antichitate se stie ca trateaza numeroase boli, cu precadere cele ale tractului urinar prin aceea ca impiedica bacteriile sa se depuna pe peretii vezicii. Unii specialisti ar spune chiar ca proprietatile medicinale ale merisoarelor sunt mai presus decat beneficiile nutritionale.

Fa-ti un smoothie din merisoare si bautura de migdale, mai ales daca esti la dieta, si o sa vezi cata energie o sa ai toata ziua, multumita vitaminelor A si C, betacarotenului, potasiului, fosforului, manganului şi fibrelor. Si sa nu uitam: sucul de merisoare contine calciu, ceea ce inseamna ca lupta pentru tine impotriva osteoporozei si contribuie la o dantura sanatoasa. Aceste fructe mici accelereaza metabolismul – acizii organici din merisoare dizolva depozitele de grasime – si, datorita numărului mare de antioxidanti – care elimina depunerile colesterolului pe artere -, iti confera o piele ferma si un ten stralucitor.

Iata si reteta noastra de smoothie cu merisoare, pentru care ai nevoie de:

– 3 sferturi de pahar cu gheata

– 1 cana de lapte de migdale

– 1 lingura rasa de merisoare confiate

Pune toate ingredientele in blender si amesteca-le bine. Gheata se va marunti si se va combina cu laptele de migdale, rezultand un gust matasos, dar in acelasi timp racoritor, care iti ramane pe buze si dupa ce ai terminat bautura.

Si – fiindca tot esti preocupat/a de silueta si sanatate – iti recomandam un alt aliment minune, care trateaza diverse afectiuni, de la anemie pana la cancer, fiind considerat unul dintre cele mai sanatoase din lume. Este vorba despre curmale, care reduc colesterolul si tensiunea arteriala si previn infarctul sau accidentul vascular cerebral. Si, desi au un aport ridicat de fructoza, mentin sub control greutatea corporala datorita substantelor nutritive care pastreaza senzatia de satietate pentru mai mult timp, regland nivelul glicemiei din sange.

Curmalele contin mai multe proteine decat alte fructe, fructoza si glucoza fiind hrana pentru creier. Combinatia de glucoza cu vitamina B5 stimuleaza sistemul muscular. Totodata, vindeca bolile tractului digestiv restabilind flora intestinala si neutralizand acidul gastric. In plus, se mai spune despre aceste fructe ca – prin substantele care blocheaza radicalii liberi din organism – reduc incidenta cancerului, imbunatatesc vederea si regleaza sistemul cardiovascular.

Daca te-am convins din punct de vedere medical, stai sa vezi cum te ‚provocam’ din punct de vedere culinar: iti propunem o reteta de cuscus cu curmale, pe care o poti consuma simplu sau pe post de garnitura. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

– 200g cuscus

– 2 linguri ulei de masline

– 2 linguri migdale crude tocate

– 1 portocala

– 14  curmale fara samburi

Lasa migdalele si curmalele in apa calduta la hidratat timp de 1-2 ore. Apoi macina grunjos migdalele, iar curmalele taie-le bucatele. Curata portocala de coaja, in asa fel incat sa ramana numai pulpa si apoi taie fiecare felie in 4-5 bucati. Cuscusul pune-l intr-un castron si deasupra toarna 1 cana de apa clocotita, ca sa il inmoaie. Lasa-l asa timp de 20 min, timp in care pregateste sosul de curmale. Pune migdalele sa se caleasca putin in uleiul de masline, iar dupa cateva minute adauga curmalele si portocalele, lasand compozitia timp de 4-5 min la foc mic. Adauga apoi sosul de curmale peste cus-cus si serveste-l cald. Aroma exotica iti va aminti de bucataria marocana!

Categorii
Spiritualitate/Credinta

O farama de stabilitate spirituala

Ne aflam in anul 2017. Pare un an scos din povestile si filmele SF pe care le adoram in copilarie si de care acum radem cand observam cat de pripite s-au dovedit a fi in prezicerea rapiditatii cu care omenirea va evolua. Asta, insa, nu inseamna ca stam pe loc. E o era a drumului nostru spre desavarsire, chiar daca e o cale anevoioasa, marcata de tulburari sociale si ignoranta nascuta din materialism.
Si totusi, o numim „era noastra”. Inca din secolul al VI-lea, un teolog pe nume Dionisie cel Smerit i-a invatat pe oameni sa numere anii in functie de nasterea lui Iisus Hristos. Calendarul, asa cum il stim astazi, a fost definitivat in anul 1582 de catre Papa Grigore al XIII-lea. Astazi aproape toate tarile din lume il folosesc, fie ca il accepta sau nu pe Hristos drept mantuitor.
De ce aceasta introducere? Prea des este perceputa credinta ca fiind inamicul modernitatii. Chiar daca, inca din Evul Mediu, biserica a sustinut invatatura, stiinta si artele, astazi este vazuta ca o piedica in calea dezvoltarii societatii contemporane. Un paradox, nu-i asa?
In adevar, religia nu este lipsita de pacate. Insa credinta pura serveste, de mai bine de 2000 de ani, drept inspiratie pentru nenumarate minti luminate, care au dus umanitatea pe culmile creatiei. Iar timpul insusi continua sa fie martor la acel moment unic din istorie cand Lumina divina s-a intrupat in Betleem.
Dar ne aflam in 2017, dupa Hristos. Ceea ce nu demult era o sursa de inspiratie divina, astazi este vazuta ca o gluma care dureaza de prea mult timp. Oamenii nu isi pierd credinta, ci aleg de bunavoie sa o ignore – fie ca un gest de rebeliune, fie ca rezultat direct al preocuparii lor mult prea materialiste.
Dintre institutiile care incearca sa readuca credinta in atenţia omului modern din Romania, una s-a remarcat, in ultimii ani, prin luciditatea si constiinta de sine cu care incearca sa promoveze valorile crestine. Revista Lumea Credintei s-a nascut in 2003, initial avand numele de „Credinta Ilustrata”. Chiar daca aparuta la 14 ani dupa caderea comunismului (tot 14 ani fiind azi si varsta revistei), nevoia unui ghid ilustrat de spiritualitate ortodoxa nu disparuse, astfel ca entuziasmul cititorilor nu s-a lasat asteptat. Dupa doar trei numere lansate, „Credinta Ilustrata” devine Lumea Credintei, forrma in care o gasim si astazi la tarabe. Directorul editorial, Razvan Bucuroiu, vorbeste despre acele vremuri:„Desigur, existau cateva reviste/periodice cu iz bisericesc ortodox in tiraje sfioase si cu difuzare tip ‘samizdat’ si care erau aproape de necitit. De altfel, declar cu mandrie si amaraciune in acelasi timp ca am inaugurat era full color, era magazinului ilustrat cu imagini din viata reala, a reportajului tip travel, a leacurilor&retetelor manastiresti scrise asa cum trebuie, a interviurilor neconventionale. Iar tirajele de atunci spuneau totul: 40-50.000 exemplare lunar.”
In 2017 tirajul Lumea Credintei numara 12.000 de exemplare. Insa bogatia continutului sau se intinde la 80 pagini de informatie, interviuri, ganduri sau fotografii ale membrilor lumii crestin-ortodoxe, atat din Romania, cat si din afara. Pentru ca ce ar fi biserica fara trupul ei, format din fiecare credincios in parte?
Toti cei care lucreaza la revista inteleg credinta ca pe una din multele nevoi ale omului modern, la fel ca sanatatea, educatia, divertismentul. Acest „crez” este motorul care a facut Lumea Credintei sa functioneze atata timp. Iar aceasta revista spirituala rezista pentru ca atinge cu adevarat sufletul cititorilor.

Categorii
Spiritualitate/Credinta

Semnificatia bucatelor traditionale de Paste

Pastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinismului si este un moment deosebit, in care ne retragem din viata tumultoasa pentru a petrece timp de calitate alaturi de familie. Cu ocazia sarbatorilor, membrii familiei se aduna in jurul mesei festive si savureaza bucatele pregatite cu multa munca. Exista mai multe traditii si obiceiuri de Paste, iar mancarurile servite au de asemenea multiple semnificatii. Din cauza simbolurilor, bucatele traditionale nu pot sa lipseasca de la nici o masa de sarbatoare.

Bucatele asezate pe masa festiva au valoare simbolica si au, astfel, o legatura puternica cu aceasta sarbatoare importanta. Semnificatia alimentelor este foarte importanta, astfel se poate explica si faptul ca crestinii le duc la biserica ca sa fie sfintite mai ales bucate care urmeaza sa fie servite cu ocazia sarbatoarei. Conform traditiilor, gospodinele incep sa pregateasca bucatele in Sambata Mare, exceptie fiind ouale, care se vopsesc in Joia Mare.

Simbolul bucatelor de Paste

Oua: sunt nelipsite cu siguranta de pe mesele festive. Ouale vopsite fac parte din cele mai importante simboluri pascale. Crestinii sarbatoresc cu ocazia Pastelui Invierea lui Iisus, precum si triumful vietii asupra mortii. Ouale sunt in stransa legatura cu Pastele, deoarece simbolizeaza renasterea, viata si inceputul. La inceput, ouale au fost vopsite doar in rosu, culoare care simbolizeaza sangele lui Hristos, precum si jertfa Lui.

Mielul: mielul este simbolul lui Iisus, deoarece si El a fost sacrificat ca sa spele pacatele oamenilor. De aici provine si zicala „Iisus este mielul lui Dumnezeu”. Conform traditiilor, mielul este sacrificat in ziua cand Mantuitorul a fost rastignit. De pe masa nu pot sa lipseasca preparatele din miel, care fac parte deja din traditia de Paste. Din miel se pot prepara foarte multe mancaruri, precum friptura, drob si supa.

Pasca: se prepara doar odata pe an. Este o paine dulce si are forma rotunda. Gospodinele umpla pasca cu mirodenii, ca sa fie cat mai gustoasa. Pasca simbolizeaza de fapt promisiunea invierii. De asemenea pasca mai simbolizeaza si coroana cu spini care a fost purtata de catre Iisus. De obicei in mijloc gospodinele fac o cruce, care este simbolul crestinismului. Crestinii duc in fiecare an pasca la biserica ca sa fie sfintita.

Cozonac: cozonacul ca si pasca este o paine dulce, care aduce aminte de Inviere si de renastere. Gospodinele obisnuiesc sa prepare pntru Paste atat pasca cat si cozonaci.

Iepuras: iepurele simbolizeaza primavara si fertilitatea. Acest simbol este preluat din traditiile germane, iar ei le-au preluat de la festivalurile pagane, care se tineau acum mult timp in urma. De Paste nu se consuma carne de iepure. Iepurele poate fi intalnit mai ales cand vine vorba despre desert, sub forma de iepure de Paste din ciocolata.

Pestele: sunt fiinte des amintite in Biblie si astfel sunt des servite si pe masa de Paste.

Pe artcrew.ro gasiti mai multe detalii despre traditiile si obiceiurile romanesti. Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, va uram multa sanatate si liniste sufleteasca! Si nu uitati, in aceste zile speciale, ca bucatele care sunt asezate pe masa de Pasti aduc aminte de istoria si importanta Pastelui.

Categorii
Spiritualitate/Credinta

Un remediu pentru trup si suflet

Membrii societatii contemporane fug de spiritualitate. Acesta e aproape un truism, un fapt pe care il observam si pe care poate chiar il aprobam tacit. La ce ne trebuie spiritualitate, cand traim in era informatiei si a demistificarii totale?

Mai mult decat atat, cei care au o inclinatie spre spiritualitate sunt adesea priviti drept outsideri, catalogati ca fiind inutili societatii. Pe multi ii gasim la festivaluri de muzica electronica zgomotoasa, aflati sub influenta a diverse substante. E si aceea o forma de spiritualitate, chiar daca legata prea putin de cea specifica tarii noastre. Insa adevaratii outsideri sunt cei din manastiri, rareori sihastri, dar cu o preocupare sincera pentru natura divina, sporita poate de absenta ei din lumea care ne inconjoara.

Si apoi e Lumea credintei.

Citita lunar de peste 80.000 oameni, revista – cu paginile ei „glossy” si cu un continut bogat si variat – este departe de a fi un outsider. Desi toti autorii care-i scriu randurile sunt manati de o credinta sincera, ei sunt perfect constienti de sine si de semeni. Nu sunt impotriva tehnologiei si nici a comunicarii, iar daca ar fi sa transmita un mesaj tuturor celor care privesc revista cu prejudecati, acesta ar fi: Credinta nu este dusmanul modernitatii. Ce ar fi o biserica, daca nu si-ar cunoaste credinciosii si nu ar fi gata sa raspunda nevoilor lor – nevoi adesea create de insusi timpul in care traim? Nu, rolul unei biserici nu este de a sta cu ochii in ceruri si de a astepta sa se pogoare divinitatea peste ea, ci de a sta cu privirea larg deschisa asupra lumii pe care – in lipsa unor termeni mai elocventi – a jurat ca o va apara de rau.
Rolul credintei si al „lumii” ei este de a veni in ajutorul omului, in orice moment al evolutiei sale. Fara spiritualitate, insa, acest rol poate fi ignorat cu desavarsire. Astfel ca pe buzele omului de rand sau celui sus-pus, fiecare coplesit de propriile griji materiale, apare intrebarea: Oare credinta ce imi ofera? Poate linistea? Poate inspiratia divina pentru creatia artistica? Fie, sa presupunem ca sunt relevante pentru prea putini dintre noi.

Astfel ca Lumea credintei a ales sa „intoarca si celalalt obraz” si sa ofere celor peste peste 120,000 cititori o recompensa palpabila, dar unica. Aceasta s-a materializat in revista Leacuri & Retete manastiresti.
„Stiti, nu e suficient sa ai dreptate, trebuie sa o si demonstrezi”, declara Razvan Bucuroiu, directorul editorial al publicatiilor. „Or, ca sa demonstram ca avem dreptate, am pus stiinta sa certifice leac cu leac, remediu cu remediu, pe cantitati, formule de prepare, afectiuni etc.” Pentru a valida continutului publicatiei, medicii de la Fares verifica atent fiecare articol. Altfel spus, leacurile si retetele prezentate in revista sunt „pe bune”.
„Mai mult verde, mai putina chimie!” e un posibil slogan, reflectat de o nevoie fiziologica umana, aceea de a cauta alinare in ceea ce ne ofera natura si a mai elimina din chimicalele pe care le consumam zilnic. Leacuri & retete manastiresti nu are pretentia de a concura cu farmacia, ci de a crea o alternativa „verde” acolo unde aceasta este posibila.

Fotografiile sunt realizate de jurnalisti care exploreaza in lung si in lat Romania, dar si Grecia (inclusiv Muntele Athos) sau alte destinatii cu greutate istorica, pentru a oferi cititorilor nu doar leacuri si remedii, dar si diete gandite pentru o viata mai sanatoasa. Desi credinta este in continuare incurajata, ea nici macar nu este ceruta: dovezile sunt pur si simplu acolo, pentru oricine gata sa imbratiseze un stil de nutritie… sa-l numim bio-eco?