Spatiul si limbajul in afacerile internationale

posted in: Afaceri | 0

1. Spatiul in afacerile internationale

Ati remarcat, probabil, ca deseori se vorbeste despre deosebirile existente intre culturile implicate de spatiul fizic detinut de acestea: mentalitatea de insula vs. spiritul de frontiera. Tari precum Marea Britanie si Japonia au culturi “de insula” fiind caracterizate de introvertire si autoreferentialitate, fapt ce justifica conservatismul acestor tari si reticenta pe care o au fata de schimbare. Totusi ambele tari insulare sunt mari puteri economice, integrate bine in economia mondiala.
Pe de alta parte, tari precum Rusia si SUA detin culturi “de frontiera“, fiind caracterizate de extravertire si dinamicitate, fiind deschise la tendintele expansioniste in zonele limitrofe si dand dovada de o mare capacitate de inovare. Avand in vedere ca japonezii traiesc intr-un cadru fizic limitat, insular, pun mare pret pe spatiu personal pe care il pazesc temeinic, nu asa procedeaza si americanii care nu sunt restrictionati de spatiul fizic, fapt ce-i face mai deschisi spre comunicare, mai mobili. De aceea, in relatiile dintre un japonez si un american, primul poate fi rezervat iar ultimul poate sa para indraznet.

2. Limbajul
In functie de limbaj, se intalnesc culturi inalt contextuale si culturi slab contextuale. Cand vorbim despre culturi inalt contextuale vorbim despre relatii durabile interumane in care persoanele se implica emotional in mod profund; despre o comunicare implicita, ceea ce duce la faptul ca persoanele invata devreme sa interpreteze mesajele implicite; despre faptul ca indivizii cu autoritate sa raspunda personal pentru actiunile pe care le desfasoara subordonatii; despre faptul ca acordurile sunt in mare parte orale si nu scrise si, nu in ultimul rand, despre faptul ca accesul in grupurile culturale este dificil pentru straini. Pe de alta parte, cand vorbim despre culturi slab contextuale vorbim despre relatii interpersonale care tind sa nu reziste, despre mesaje explicite si despre persoane care invata din timp sa spuna exact ceea ce cred, despre o societate in care raspunderea personala este greu de evidentiat, despre faptul ca acordurile sunt in mare parte scrise si nu orale si despre faptul ca accesul unei persoane straine in grup este incurajat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *