Stiai toate lucrurile acestea despre greva?

posted in: Antreprenoriat | 0

In plan juridic, corolarul grevei il reprezinta dreptul la greva.

Articolul 8 din Pactul international referitor la drepturile economice, sociale si culturale proclama dreptul la greva, precizand ca acesta trebuie practicat potrivit legilor din fiecare stat.

Carta Sociala Europeana, adoptata de Consiliul Europei in 1961 si intrata in vigoare in 1965, apreciaza dreptul la greva ca un mijloc de asigurare a negocierii colective.

In art. 43 din Constitutia Romaniei se stabilesc conditiile si limitele exercite dreptului la greva. Aceasta demonstreaza ca dreptul la greva nu poate fi exercitat anarhic, fara niciun fel de limite, prin incalcarea si nesocotirea unor interese generale.

Articolul 191 alin. 1 din Legea nr. 62/2011 si art. 234 alin. 2 din Legea nr. 53/2003, republicata, prevad ca „participarea la greva este libera”. Nu exista persoana care sa poata fi constransa sa participe la greva sau sa refuze participarea la aceasta. Articolul 235 C. muncii precizeaza ca nu se incalca obligatiile salariale ale lucratorilor pentru participarea la greva si organizarea acesteia in conditiile legii, si nu este permis ca salariatii grevisti sau organizatorii sa fie sanctionati disciplinar. In cazul in care inceperea grevei sau continuarea sa se declara ilegala, reprezinta incalcarea obligatiilor de serviciu si atragerea raspunderii juridice continuarea organizarii sau participarii la greva.

In cazul declararii grevei la nivelul unitatii, cvorumul necesar se raporteaza la toti salariatii din unitate. Greva trebuie sa se desfasoare respectand prevederie ce fac referire la protejarea bunurilor ce apartin angajatorului, a instalatiilor si utilajelor care ar putea fi un pericol daca ar reprezenta un pericol daca ar fi oprite, precum si protejarea intereselor salariatilor care, neparticipand la greva, doresc sa continue lucrul.

Desi dreptul de a participa la greva este un drept colectiv, acela de a nu participa este un drept individual. Un singur salariat dintr-o organizatie are dreptul de a decide sa nu participe la greva, timp in care toti ceilalti sunt in greva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *