Suplimentarea cu creatină ar îmbunătăți memoria la vegetarieni

posted in: Uncategorized | 0

Creatina este o moleculă omniprezentă în lumea sportului și este foarte frecvent consumată sub formă de suplimente alimentare. Crește rezistența în timpul unor eforturi scurte și intense, îmbunătățind astfel calitatea antrenamentului și progresul sportivilor. Dar efectele creatinei nu se opresc aici.

Rolul energetic al creatinei
Creatina este implicată în reacțiile biochimice de producere a energiei în organism. Sub formă de fosfocreatină, aceasta se combină cu ADP (adenozin difosfat) într-o reacție enzimatică care regenerează ATP (adenozin trifosfat). ATP este o sursă de energie care poate fi utilizată imediat și direct de către celule.

Creatina furnizează energie creierului
Cunoscută pentru rolul său energetic în mușchi, creatina este prezentă și în sistemul nervos central. Creierul, în special, este un organ care consumă o cantitate mare de energie, iar capacitatea sa depinde de energia de care dispune.

„Creierul este un organ cu o cerere mare de energie, consumând aproximativ 20% din rata metabolică bazală a adultului, în timp ce masa sa este de doar 2%. Este un organ costisitor din punct de vedere energetic, care a evoluat pentru a conserva energia prin sisteme complexe de autoreglare care permit metabolismului să crească rapid atunci când o parte a creierului este activată.”

Caroline D. Rae

 

Prin urmare, nu este foarte surprinzător faptul că există legături puternice între creatină și performanța creierului.

Poate creatina să îmbunătățească performanța mentală?
Suplimentarea cu creatină nu este deosebit de periculoasă și este eficientă în creșterea nivelului de creatină atât în mușchi, cât și în creier. Mai multe studii de cercetare au folosit acest proces pentru a investiga efectele creatinei asupra performanței cognitive.

Creatina crește memoria pe termen scurt la vegetarieni
Mai multe echipe de cercetare au investigat relația dintre creatină și memoria pe termen scurt. Aceste studii arată o îmbunătățire clară la vegetarieni după administrarea de suplimente. Pe de altă parte, nu s-a observat nicio diferență semnificativă la subiecții cu o dietă omnivoră.

Lucrările efectuate de C. Rae în 2003 prezintă rezultate deosebit de grăitoare. În cadrul acestui studiu dublu-orb, vegetarienii și veganii au primit succesiv un tratament de câteva săptămâni de suplimente de creatină și un placebo. Cele două grupuri au primit aceste tratamente în ordine inversă.

La sfârșitul fiecărui tratament, a fost oferit testul de memorie pe termen scurt Auditory Backward Digit Span. Aceasta presupunea recitarea inversă a unei secvențe de numere enunțate anterior. Performanța memoriei pe termen scurt este apoi măsurată în funcție de numărul mediu de cifre recitate cu exactitate. Rezultatele vorbesc de la sine și există o îmbunătățire clară:

Creatina nu îmbunătățește toate funcțiile cognitive
Impactul creatinei asupra altor funcții cognitive a fost, de asemenea, studiat, dar rezultatele sunt deocamdată neconcludente. Cu toate acestea, unele studii sugerează o reducere a oboselii mentale în timpul efortului cerebral repetat.

Toate aceste dovezi indică două lucruri. Primul este implicarea creatinei în mecanismele care furnizează energie creierului. Al doilea este diferența izbitoare dintre vegetarieni și vegani, pe de o parte, și omnivori, pe de altă parte. Acest lucru poate fi explicat prin urmărirea traseului creatinei.

De unde provine creatina?
Creatina este furnizată în primul rând prin alimentație, în principal prin carne și pește. Într-adevăr, atât la animale, cât și la oameni, creatina este stocată în principal în mușchii scheletici. Cu toate acestea, cantitățile de creatină sunt adesea insuficiente pentru a satisface nevoile organismului, având în vedere cantitatea de carne consumată în general.

Creatina poate fi, de asemenea, sintetizată din cei trei aminoacizi arginină, glicină și metionină. Această producție endogenă face posibilă suplimentarea aportului alimentar.

Acesta este cunoscut sub numele de nutrient semiesențial: necesarul este acoperit de un amestec de producție endogenă și aport alimentar. În această categorie intră și alți nutrienți, cum ar fi taurina sau carnitina. Prin urmare, este important ca vegetarienii și veganii să suplimenteze cu nutrienții necesari pentru o sănătate optimă.

În cazul populației vegetariene și vegane, aportul alimentar de creatină este practic inexistent. Ca urmare, nivelurile de creatină sunt semnificativ mai scăzute decât în rândul populației generale. Prin urmare, vegetarienii răspund mai bine în general la suplimentarea cu creatină.

 

Suplimentarea cu creatină pentru vegetarieni
Vegetarienii și veganii care citesc acest articol pot fi tentați de suplimente. În primul rând, este important de știut că creatina oferită sub formă de supliment alimentar nu este derivată din produse de origine animală. Este o moleculă sintetizată chimic, care nu implică exploatarea animalelor și, prin urmare, este total compatibilă cu un stil de viață vegan.

Există diferite forme de creatină, dar singura care și-a dovedit cu adevărat eficiența este creatina monohidrat. Aceasta este singura moleculă care poate fi recomandată.

Suplimentarea cu glicină este, de asemenea, o posibilitate interesantă. Glicina este unul dintre cei trei aminoacizi care alcătuiesc creatina. Glicina este, de obicei, furnizată în cantități prea mici prin alimentație și, prin urmare, este un element limitativ pentru sinteza endogenă de creatină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *