Tablourile cu mesaje inspirationale: chiar functioneaza?

30/06/2020 | Autor: | Posted in Casa si Gradina

Tablourile cu mesaje inspirationale par sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. Avand in vedere cat de raspandite au devenit, ar fi corect sa presupunem ca ele chiar functioneaza si au efect asupra oamenilor. Cu toate acestea, stiinta din spatele ei sugereaza altfel. 

Ne ajuta mesajele inspirationale? 

Fiecare pagina de Facebook, Twitter, Tumblr, Pinterest, Instagram etc, fiecare birou la moda, fiecare reclama, fiecare revista, fiecare forma de comunicare publica pare sa includa cat mai multe imagini si mesaje motivationale. Dar acestea au vreun efect asupra oamenilor?  

Evident, este imposibil de stiut cu siguranta. Nu a existat nicio cercetare de incredere care sa ii intrebe pe oameni daca motivatia lor si succesul vietii ulterioare s-au datorat unui tablou cu mesaj inspirational bine pozitionat.  

Daca consideram aceste afise ca fiind „ motivationale ”, spre deosebire de „inspirationale” (exista o multime de suprapuneri, dar primul are mai multe cercetari in legatura cu aceasta este important sa clarificam ce inseamna de fapt acest lucru.  

Ce este motivatia? 

In linii mari, motivatia poate fi descrisa ca fiind suma factorilor (interni sau externi) care creeaza impulsuri sau furnizeaza „energia” necesara pentru ca o persoana sa ramana interesata si / sau sa lucreze pentru un proiect, obiectiv, rezultat etc. 

Accentul intern si extern este unul interesant. Oamenii pot fi motivati de factori intrinseci (de exemplu, studiati din greu pentru examenele dvs. pentru ca doriti intr-adevar sa fiti medic si sunt cu adevarat interesati de medicina) sau de factori extrinseci (de exemplu, studiati din greu pentru examenele dvs., deoarece va vor multumi parintii si va vor ajuta sa va asigurati ca cineva va plateste bine pentru munca dvs. mai tarziu in viata). 

Mecanismul real prin care ar putea lucra este aproape sigur intrinsec; nu exista o recompensa externa evidenta oferita de privirea unui tablou cu mesaje inspirationale. Higgins in 1987 a venit cu teoria auto-discrepantei pentru a explica motivatia oamenilor. Aceasta sustine ca oamenii au trei tipuri de sine: sinele „ideal”, ceea ce speram sa devina; sinele „ar trebui”, care este modul in care credem ca ar trebui sa ne comportam pentru a atinge sinele ideal; si sinele propriu-zis, care este masura in care posedam, de fapt, aceste atribute dorite. 

Sinele „ideal” ne incurajeaza sa facem lucruri care ne apropie sinele real de acea stare (de exemplu, imbracarea mai inteligenta la locul de munca pentru a parea mai profesionist), sinele „ar trebui” ne opreste sa facem lucruri care ne indeparteaza sinele nostru real (de ex. evitarea alimentelor grase pentru ca vrem sa aratam bine). In ambele cazuri, de obicei este nevoie de efort si motivatie, deci, ar putea un memento bine pus la punct sa ofere impulsul necesar de care avem nevoie? Un citat bine exprimat, care subliniaza lucrurile pe care le poate realiza o persoana, ne-ar putea stimula sinele ideal sau ne-ar putea asigura ca munca grea este normala si necesara, astfel incat sa ne ridice? Fara indoiala, aceasta difera de la persoana la persoana, depinde cat de serios iei de aceste lucruri. 

Autor:

In earticole.Com autorul a publicat un numar de 52 articole .In curand si alte noutati.

Lasă un răspuns