Tamplarie din lemn realizata la standarde moderne

26/05/2015 | Autor: | Posted in Interprinderi Mici si Mijlocii

In prezent, exista numeroase metode a izola locuintele moderne, fiecare dintre ele prezentand avantaje si dezavantaje, unele mai evidente, altele mai greu de sesizat la prima vedere. Daca pana nu demult singurele optiuni de tamplarie si de realizare a usilor si ferestrelor caselor sau spatiilor comerciale in care ne desfasuram activitatea zilnica constau in clasica sticla si tamplaria din lemn, pe piata au aparut in ultimii ani destul de multe optiuni cat sa multumeasca chiar si cei mai nehotarati sau pretentiosi clienti.

Vechea sticla s-a transformat astfel in termopan, iar lemnul prost finisat a lasat locul unor optiuni mai putin costisitoare si mai avantajoase pe termen lung : finisajele tipice ferestrelor din termopan : plastic si metal.

Pe masura ce nevoile si gusturile clientilor au evoluat si s-au rafinat insa, piata suprasaturata de tamplarie din termopan clasica a devenit nemultumitoare pentru cei care isi doreau altceva, sau pur si simplu aveau nevoie de alti parametri de izolare a caselor lor sau a spatiilor de uz zilnic ce beneficiau deja de izolatiile prin tamplarie cu termopan.

Problema a putut fi considerata initial una pur si simplu estetica, pentru acei consumatori care doreau sa isi personalizeze casele sau apartamentele prin folosirea unui alt tip de finisaje ale elementelor de tamplarie din lemn, insa s-a dovedit a fi si una practica, din cauza faptului ca termopanele clasice izolau incaperile in care erau amplasate intr-un mod ne-natural de etans, pastrand umezeala inauntrul incaperilor.

Ce poate fi asa de rau ? , a fost intrebarea initiala a marii majoritati.

Ei bine, raspunsul a venit din partea clientilor, dar si din surse neasteptate in prima faza : muzee sau cladiri care au statutul de monumente de patrimoniu, biserici sau castele vechi de sute de ani, unde tamplaria din termopan clasic nu doar ca este in completa dezarmonie cu aspectul initial al cladirilor, ci a produs si daune greu de prezis la prima vedere :mentinand umezeala in intregime in interiorul incaperilor, elemente de lemn vechi de sute de ani s-au deteriorat, au aparut semne de mucegai (igrasie) si chiar picturi vechi au avut de suferit.

Cazurile de aceasta natura nu sunt singulare, si nicidecum de neglijat: spre exemplu avem cazuri dezolanteprecum cel de la Complexul Nationala Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste- unde proiectul de restaurare a fost efectuat prin intermediul UE, fondurile necesare renovarii fiind din surse europene, sau cazul castelului Zichy, vechi de 120 de ani, din judetul Bihor, unde s-a inregistrat acelasi tip de problema, dar si cazul Bisericii Sfintii Apostoli din localitatea Corbi, judetul Arges, veche din secolul XIV, unde igrasia provocata de instalarea de tamparie nepotrivita a distrus picturi vechi de sute de ani.

Solutia poate fi considerata simplista, insa este una care astazi este la indemana tuturor : tamplaria din lemn moderna, realizata la standarde profesionale inalte, care permite ventilatia naturala a incaperilor si previne formarea de igrasie sau acumularea de umezeala care sa deterioreze elementele de tamplarie de lemn deja existente in cadrul respectivelor incaperi.

Astfel tamplaria din lemn moderna, reconstructia elementelor vechi din lemn, dar si realizarea de elemente de tamplarie din lemn precum usi de exterior, obloane, usi de interior poate fi considerata o solutie nu doar estetica, ci si deosebit de practica.

Aspectul estetic nu trebuie neglijat in cadrul problemei tamplariei din lemn, sau a reconstructiei si reconstituirii elementelor din lemn, diferitele esente din lemn conferind usilor de interior, scarilor interioare, dar si usilor de exterior, obloanelor, usilor de garaj sau a altor elemente din lemn , personalitate si distinctie, insa sa avem mereu in vedere si aspectul practic al tamplariei din lemn : si anume ca tehnologia trebuie mereu imbinata cu metodele naturale, cele doua ne-excluzandu-se.

Autor:

Din 2006 fabrica NERBOTHERM este noul membru al familiei DC NEW MODE și este localizată în orașul Bekes din Ungaria. Activitatea noastră principală este prelucrarea lemnului iar experiența specialiștilor noștri garantează realizarea celor mai ambițioase proiecte inclusiv cele de restaurare și reconstituire.

This author has published 6 articles so far.

Lasă un răspuns