Tehnologia care intrece stiintificul fantastic

posted in: Stiinta si Tehnologie | 0

Tehnologia se dezvolta rapid asa cum diverse evolutii ale viitorului surprinde atat de mult precum un film SF. Vorbim adesea despre depasirea piedicilor. Suntem de parere ca tehnologia are legatura cu asta, pentru a depasi limite precum timpul si spatiul.

De exemplu, ochelarii de calcul holografic care permit conectarea, interactiunea si colaborarea fara nevoia de a fi fizic in acelasi spatiu, si nici in acelasi timp.

Imagineaza-ti ca trebuie sa repari o masina automatizata si un specialist, care se afla pe teritoriul altei tari, poate opera acesta reparatie, virtual, ca si cum ar fizic prezent. Alta limita care pot fi depasita este rasa umana si se refera mai mult la inteligenta artificiala, conversatiile, roboti. Un exemplu care explica bine acest lucru este cineva care vorbeste despre cum sa prevezi o epidemie sau o boala. Lucrarea care surprinde tantari, cu inteligenta artificiala si cu dispozitive numite „masini de invatare”, incepe sa citeasca modele si sa anticipe unde vor sa migreze si unde vor ajunge bolile pe care aceste insecte le transmit.

Tehnologia, de asemenea, depaseste limitele modurilor in care persoanele lucreaza si colaboreaza. Este vorba despre puterea de calcul. De aceea este necesar sa ai o solutie sigura, inteligenta, privata, cu o investitie in capacitatea de procesare, administrarea tendintelor si invatarea cognitiva. Aceasta investitie in inovatie nu o poate realiza doar o persoana, nici o companie mica sau o intreprindere mare, in special partea care poate avansa o intreprindere de tehnologie la nivel mondial.

Daca se elimina aceste trei piedici vom face uz de tehnologie pentru a aduce valori, economice si sociale. Dar, exista alte exemple bune de folosire, precum consola de jocuri pentru recuperarea pacientilor cu probleme neurologice sau care au nevoie de recuperare. Prin intermediul citirii informatiilor care fac ca aceasta camera de supraveghere sa surprinda miscari sau gesturi ale trupului, vor intelege comportamentul pacientului.

Astfel, se alatura aplicatii in curs de dezvoltare pentru ca oamenii sa poata sa comunice si sa-si recupereze abilitatile motorii trecand peste evolutia bolii, operatii sau interventii pe care le-au primit. Atunci vezi ca tehnologia pe baza de oameni are efect si face diferenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *