Tehnologia taierii metalelor

posted in: Stiinta si Tehnologie | 0

Taierea, sau, dupa cum mai este cunoscuta, debitarea reprezinta operatia de desprindere partiala sau totala a unei parti dintr-un material in scopul prelucrarii.

Indiferent de metoda aleasa de specialist, este extrem de important sa se respecte cu mare strictete toate, dar absolut toate masurile de siguranta adecvate si sa se utilizeze doar echipamentul de protectie personala corespunzator.

Exista mai multe modalitati de a debita metalele, in functie de tipul de metal si de dimensiunea si forma pieselor de prelucrat. Iata câteva metode comune:

Taierea cu disc abraziv: Aceasta metoda implica utilizarea unui disc abraziv montat pe o masina de taiat, care taie materialul prin rotatia discului la o viteza mare. Aceasta metoda este adecvata pentru metale mai moi sau pentru piese mai mici.

Frezarea: Aceasta metoda implica utilizarea unui frezor pentru a indeparta materialul dintr-o piesa prin miscarea unei freze rotative intr-un material. Aceasta metoda este adecvata pentru metale mai dure si pentru piese mai mari.

Gaurirea: Aceasta metoda implica utilizarea unei masini de gaurit pentru a crea gauri intr-o piesa metalica. Aceasta metoda este adecvata pentru crearea de gauri de diferite dimensiuni in metale mai subtiri.

Taierea cu laser: Aceasta metoda implica utilizarea unui fascicul de lumina laser pentru a taia materialul. Aceasta metoda este adecvata pentru metale mai groase sau pentru piese cu forme complexe.

Taierea cu plasma: Aceasta metoda implica utilizarea unui jet de plasma pentru a topi si a taia materialul. Aceasta metoda este adecvata pentru taierea metalelor mai groase si pentru crearea de contururi complexe.

Dupa tehnologia folosita, clasificarea acestor procedee poate fi facuta astfel:

  • Taierea mecanica – se poate realiza cu dalta, cu foarfecele, prin aschiere sau cu ferastraul mecanic.
  • Taierea termica – se poate realiza cu arc electric, cu oxiarc sau cu oxigaz
  • Taierea neconventionala– utilaje de taiere cu jet de apa, cu laser,  aparat de taiat cu plasma sau electrochimic.

Debitarea termica se foloseste in general in cazul pieselor metalice de mari dimensiuni, realizandu-se prin topire locala.

Taierea neconventionala se foloseste in cazul pieselor dificil de debitat prin tehnologiile obisnuite.

Totodata, alegerea tehnologiei care se va folosi la debitare se face si in functie de precizia pe care trebuie sa o aiba taietura.

In urma operatiuni de debitare se urmaresc urmatoarele aspecte:

– Precizia taieturii
– Rugozitate cat mai mica a suprafetelor debitate
– Pastrarea caracteristicilor materialului dupa taiere
– Lipsa abaterilor geometrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *