Tipuri de camioane

posted in: Transporturi | 0

Camionul este un utilaj folosit pentru transportul marfurilor iar in functie de marfa transportata se pot gasi mai multe modele de camioane. Camioanele trebuie sa fie in conformitate cu reglementarile cum ar fi greutatea maxima admisa a incarcaturii este de peste 3,5 tone. Axele largi si dimensiunile mari sunt alte caracteristici ce le diferentiaza de alte vehicule, astfel ca o licenta de specialitate este necesara pentru conducator avand reglementari de traffic diferite. Echipamentele specifice camioanelor sunt macaraua auxiliara, lift hidraulic, cabina dubla si PTO.

Exemple de tipuri de camioane

Cisterna – este un tip de camion care transporta lichide, gaze sau pulbere, pentru industria chimica, alimentara, etc.
Basculanta sau autobasculanta – este un utilaj folosit pentru transportarea marfurilor cum ar fi nisipul, piatra, pulbere, pamant…Exista mai multe tipuri de basculanta: 4×2, 4×4, 6×2, 6×4… Basculanta este folosita in special pentru toate lucrarile publice si autostrazi.
Utilitara frigorifica – un astfel de camion este echipat cu un corp izolat si un generator pentru a produce frig pentru a putea fi utilizat pentru transportarea marfurilor perisabile, pe distante lungi, produse chimice sau alte materiale sensibile la schimbarile de temperatura sau care necesita temperaturi constante. Temperatura din aceste camioane poate fi pastrata de la -25 de grade la +25 de grade.
Ampliroll – acest sistem industrial de caroserie detasabila este un sistem de brat articulat, care permite unui camion sa se potriveasca diferitelor corpuri, in functie de necesitati, pentru toate volumele de la 3 la 50 m³ (consolidate si standard).
Platou – este folosit pentru transportarea produsele cu dimensiuni variabile. Panourile laterale montate in jurul camionului sunt folosite pentru mentinerea mai bine a bunurilor transportate.
Furgoneta – este amenajata cu diferite materiale in functie de utilizarea acesteia. Furgonetele pot fi refrigerate pentru carne sau pot avea rafturi ajustabile/pliante, dulapuri glisante astfel incat aceste furgonete sa fie flexibile in functie de materialele transportate.
Camion container, bena/transportator agabaritic, portvehicul – sunt folosite pentru incarcaturi cu gabarit depasit
Macaraua auxiliara – este un tip de vehicul prins de platou. Este compacta, usor de manipulat, fiabila si poate ridica pe verticala si pe orizontala sau poate descarca echipamentele mari.
Camion pentru bovine – este un tip de camion special creat pentru transportarea animalelor. Ele sunt de obicei echipate cu podele anti-alunecare, partitii mobile, un sistem de adapare si de un sistem de ventilatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *