Top 5 cauze ale defectarii turbinelor auto

posted in: Tuning | 0

Sa invatam despre cele mai frecvente 5 cauze ale defectarii unei turbine ale motorului de autoturism.

Autovehiculele moderne cu motorizare diesel sunt echipate, aproape fara exceptie, cu asa-numitele turbocompresoare.

Iar in ceea ce priveste durata lor de viata, ca vorbim de un autoturism cu nici 10.000 de km rulati, ori de unul cu peste 150.000, situatia este intotdeauna aceeasi: turbosuflanta se poate defecta partial sau total in mod independent de numarul de km pe care ii are autovehiculul!

In cele ce urmeaza vei afla care sunt 5 dintre cele mai frecvente cauze ale defectarii turbinei auto, dar si faptul ca exista o serie de aspecte de care daca vei tine cont te vei bucura fara indoiala de o durata de viata mult mai mare a acesteia.

Cele mai frecvente 5 cauze ale defectarii unei turbine auto

1. Lovirea rotorului turbinei prin patrunderea unor corpuri/obiecte in interiorul acesteia.

Avand in vedere modul cum este pozitionata turbina, o astfel de deteriorare se produce in urma impactului dintre rotor si un corp strain venit prin galeria de evacuare. Astfel de defectiuni apar cel mai frecvent atunci cand motorul atinge un grad de uzura foarte mare, iar corpurile straine pot fi, spre exemplu, o bucata metalica rupta dintr-o supapa sau chiar dintr-un piston.

In situatia descrisa mai sus, prevenirea defectarii turbinei se face intotdeauna prin intretinerea corespunzatoare a motorului si mentinerea acestuia intr-o stare de uzura normala.

2. Lovirea rotorului compresorului de un corp strain aspirat prin galeria de admisie.

Cand se produc astfel de deteriorari, rotorul turbocompresorului este lovit cel mai frecvent de obiecte sau corpuri straine cum ar fi o piulita, un surub, anumite pietricele etc. Prevenirea unor astfel de defectiuni se face prin inlocuirea filtrului de aer la timp si verificarea periodica a acestuia in scopul identificarii eventualelor deteriorari de natura a lasa sa treaca in galeria de admisie orice fel de corpuri straine.

3. Utilizarea unui ulei cu impuritati.

Pe langa aceea ca un astfel de ulei produce o uzura excesiva a motorului, este lesne de inteles ca va actiona in acelasi fel si asupra componentelor turbosuflantei. Uleiul cu impuritati isi pierde in mod progresiv din proprietatile lubrifiante, creand in schimb o pelicula abraziva intre piesele turbinei.

In acest fel are loc cresterea fortei de frecare dintre piesele aflate in miscare, respectiv uzura prematura a acestora. In plus, un ulei „murdar” are ca efect si astuparea orificilor prin care in mod normal ar trebui sa circule uleiul sub presiune.

Prevenirea contaminarii uleiului se face prin utilizarea unui filtru de ulei de calitate superioara, cu o capacitate mare de retinere a impuritatilor, precum si prin efectuarea schimbului de ulei la intervalele specificate de constructorul autovehiculului.

4. Lubrifierea incorecta (necorespunzatoare) a turbosuflantei.

Intr-o astfel de situatie efectele asupra componentelor turbinei sunt similare celor descrise la punctul anterior, cu mentiunea ca acum apar chiar si in situatia cand uleiul nu a fost contaminat cu impuritati. Uzura prematura a turbosuflantei ca urmare a lubrifierii necorespunzatoare are loc ori de cate ori nivelul uleiului este unul prea mic, precum si atunci cand autoturismul nu este exploatat corespunzator.

Referitor la modul de exploatare a autoturismului, in special pe timp de iarna (cand gradul de vascozitate a uleiului este mai mare), pornirea incorecta a motorului rece are ca efect uzura treptata si continua a turbinei auto. Pentru a nu se intampla asta, principala recomandare este aceea de a nu se accelera motorul imediat dupa pornire, lasandu-l in schimb sa functioneze la ralanti pret de 2-3 minute, timp in care presiunea uleiului se stabilizeaza. In caz contrar, supraturarea motorului rece va face ca turbina sa intre in functiune, fara insa a beneficia de o lubrifiere corespunzatoare.

5. Uzura prematura cauzata de functionarea turbinei la temperaturi foarte ridicate.

Cunoscuta mai degraba drept o uzura influentata de supraincalzirea pieselor, aceasta apare cel mai frecvent ca urmare a supraturarii motorului sau exploatarii acestuia in sarcina maxima pe o perioada de timp foarte mare. Supraincalzirea turbinei, urmata de uzura sa prematura, este accentuata de asemenea de aparitia unor factori dintre cei mentionati anterior, cum ar fi patrunderea mizeriei in ulei sau scaderea nivelului acestuia sub limita normala.

Prevenirea supraincalzirii turbinei se face intotdeauna prin intretinerea si exploatarea corespunzatoare a motorului.

Mai mult decat atat, cu exceptia deteriorarilor cauzate de impactul cu obiecte sau corpuri straine, un mod corect de exploatare a autoturismului este fara doar si poate unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru prevenirea deteriorarii turbosuflantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *